Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista måltiden under viggenplanet

Sista måltiden har intagits under Viggenplanet i Söderhamn.
Bakom den levande konstinstallationen står den nybildade föreningen Södra Norrlandskusten mot kärnkraft och kärnvapen.

Ett rosa kors, ett bord dukat för tolv. Ett bröd som skickas runt och vinbägarna. Symboliken går det inte att ta miste på, det är den sista måltiden vi ser framför oss.

Enligt fredsaktivisten My Leffler från Bollnäs är skärtorsdagen vald med tanke på att inte endast Jesus åt sin sista måltid då, utan att mängder av människor under årtusenden ätit sin sista måltid i krig.

– I dag upprepas skeendet och civilbefolkningen drabbas i allt högre grad, säger, hon.

Platsen, under viggenplanet är också ett strategiskt val. Medlemmarna tycker inte att någon kommun, varken Linköping, Luleå eller Söderhamn har rätt att använda ett stridsflygplan som stolt symbol.

Men trots att Jan Hammarlund från Stockholm finns på plats och sjunger sina egna låtar med texter som uppmanar till fred, och att två kvinnor kular så det hörs över hela E-center är allmänhetens intresse inte särskilt stort. Endast en person besöker platsen.

– Vi hade kunnat duka upp på parkeringen också, men för oss känns det viktigt att fokusera på stridsplanet som är en symbol för krig, säger My Leffler.

Hon berättar att föreningen kommer att synas i olika sammanhang, och att budskapet alltid är det samma. De kommer även att fortbilda sig och hålla egna föreläsningar.

– Vi är en liten grupp som jobbar med de här frågorna, det skulle behövas många fler. Men vi gör allt vi kan för att höras och synas, och då är levande konstinstallationer ett bra sätt, säger My Leffler.