Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista helgen med Annie

I helgen är det sista chansen att se musikalen Annie i Alfta. Föreställningen om den föräldralösa flickans öde har lockat många besökare. Tidningen fick vara med bakom scenen, en timme innan ridån gick upp.

Vi möts av lite fnitter när vi går in i första omklädningsrummet i Alfta Tennishall. Kläder hänger prydligt efter väggen och mitt i rummet står en stor spegel.

- Här är vi skitungar, säger Kristin Sonefors och skrattar.

Hon tar upp en kam och börjar tova sitt hår till en spretig frisyr. Sedan kommer hårsprayen fram. Elin Svedberg tar fram svart kol och börjar sota in kinden.

- Vi behöver inte göra oss fina i alla fall, säger Hanna Wikström.

Tjejerna i rummet kommer från Hälsinglands kulturscen. Innan förställningen börjar så förvandlas de till skitiga och magra barnhemsbarn.

I logen bredvid laddar Åsa Jinder tillsammans med några dansare. Hon har klätt sig som barnhemsföreståndaren Miss Hannigan, men den elaka attityden som hon måste ha på scenen går inte att få i logen. Där är mest skratt och kramar.

- Miss Hannigan är oberäknelig, elak och ibland full. Några minuter innan föreställningen börjar brukar jag gå till modulerna på scenen som är hennes domän och ta fram en piska och gasa upp, för att komma in i rollen, säger Åsa Jinder och skrattar.

Musikalen Annie sätts upp av Hälsinglands kulturscen i samarbete med Jon Anderzon. Ensemblen består av 50 personer varav den yngsta, Emy Ålund, är nio år.

Dessutom behövs en hel stab med frivilliga eldsjälar som ser till att allting fungerar före, under och efter föreställningarna. Som till exempel har Annie ett klädbyte mitt i musikalen, som får ta max 20 sekunder...

- Ja, då går det undan. Hon bara lyfter på fötterna så byter vi hennes strumpor, berättar regissören Jon Anderzon.

Publiken börjar strömma in i lokalen. Några nyfikna i ensemblen kikar lite genom ett nät för att se om de känner igen någon åskådare. Dansarna passar på att stretcha och koreografen Jennie Engström ska strax byta om.

- Alla är jätteduktiga. Trots att många är så unga har de ansvar för sina grejer som de ska ha på scenen, säger Jennie Engström.

Någon försöker tysta den pirriga ensemblen. Publiken är här och snart går ridån upp och föreställningen börjar.

- Det är det här bakom som är så fantastiskt med teater. Det är så mycket gemenskap och kärlek, säger Jon Anderzon och försvinner bakom scenen.