Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista gången med Dia Psalma

Dia Psalmas folkmusik-anstrukna punk har ljudit över Bollnäs för sista gången. Gänget från Strängnäs gör sin sista turné och vid deras stopp på Tranan i lördags spelade de hela albumet Gryningstid från början till slut.

Skivan som gjort bandet och utan tvekan deras bästa album. Lite tråkigt är det att de ska lägga ner - då de faktiskt aldrig varit så självklara och samspelta som under den här turnén. Att de spelar en kavalkad av sina bästa låtar gör inte precis spelningen sämre.

Publiken är med på noterna från första anslag. Så när basisten Ztikkan utbrister att Bollnäs slår fredagens gig i Gävle med hästlängder (till allas förtjusning) tror jag inte att han bara flörtar med publiken.

Sångaren Ulke har aldrig varit någon talare, det är basisten som sköter mellansnacket, och han gör det med godkänt betyg. Bandet har heller aldrig varit någon visuell attraktion så det är både en förbannelse och en frälsning att de har nygamla gitarristen Pontus Andersson på scenen. Han har visserligen varit med sen 1994 men känns fortfarande som den udda fågeln i sammanhanget. Med sin yviga stil ser han ut som Yngwie Malmsteen eller en sologitarrist i Van Halen eller – men det livar i alla fall upp på scenen.

Förutom hits från Gryningstid, som Hon får och Tro rätt tro fel, får vi även lite annat smågodis som Hon kom över Mon och Luft. En i det närmaste perfekt låtlista.

Överlag har många band en tendens att vänta alldeles för länge med att lägga ner, det gäller inte Dia Psalma. De lägger ner med flaggan i topp. En mycket värdig avslutning.

Ronnie Hammarstedt