Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dansen för Bounce

/

Danskompaniet Bounce tar farväl. Med "The last Bounce" avslutar den framgångsrika gruppen ett nästan tretton år långt kapitel i den svenska danshistorien.

- Det kommer att kännas tomt efteråt, säger dansaren Alvaro Aguilera.

Annons

- En-å-två-å-tre-å-fyr-å... Alltså, drar jag inte i lådan exakt på "fyr" så dör någon!
Jennie Widegren ser en smula stressad ut där hon står bakom en gigantisk vägg byggd av en massa stora lådor. När hon drar i lådorna bildas trappsteg på framsidan av väggen, och på dessa dansar hennes två Bounce-kollegor Filmon Michael och Joe Jobe. Minsta snedsteg från hennes sida och killarna riskerar att falla flera meter rakt ner i golvet.
Det milt uttryckt våghalsiga numret är en del av streetdancegruppen Bounces allra sista show, en föreställning som beskrivs som en dansfest med totalt omkring trehundra dansare på scen.
Femfaldigt farväl
När danskollektivet tackar för sig efter tretton framgångsrika år är det många som vill vara med och ta farväl. Så många att biljetterna till de två planerade avskedsshowerna i Globen snabbt sålde slut, och man fick göra det hela till ett lite mer utdraget avsked i form av fem föreställningar.
- Det är bara att njuta, säger Alvaro Aguilera, och berättar att de i Bounces begynnelse aldrig kunnat föreställa sig att få dansa i ett fullsatt Globen.
- Från början var vi en grupp kompisar som träffades och utbytte stilar och lärde av varandra. Vi jobbade ganska mycket bakom artister. Drömmen var att göra en föreställning med bara dans. Den drömmen är uppfylld nu.
Nyckeln till framgångarna tror Aguilera är att gruppen bara gör sådant som alla sju medlemmar - Alvaro Aguilera, Ambra Succi, David Dalmo, Filmon Michael, Fredrik Rydman, Joe Jobe och Jennie Widegren - tycker är bra.
- Vi har inte alltid dragit åt samma håll, men vi har alltid respekterat varandra. Ibland får man ta ett steg åt sidan. Bounce är en demokrati till hundra procent.
"Betytt mycket"
Gruppens sju profiler är i dag alla över 30 år. Enligt Alvaro Aguilera är det en bidragande orsak till att de väljer att lägga av.
- Kroppen har börjat säga ifrån. Det är ganska tungt att göra sådana här saker. Man måste värma upp längre numera, man kan inte komma in och bara börja hoppa.
Medlemmarna vill börja göra annat nu, förklarar han. Någon känner för att plugga, någon är sugen på att satsa helhjärtat på koreografi. Var de hamnar är inte klart, men i bagaget har de med sig att de varit med och förändrat Danssverige.
- Ta Balettakademien som ett exempel. Där fanns streetdance bara som hobbyklasser förut, nu finns det en hel streetlinje. Så vi har nog betytt rätt mycket ändå, konstaterar Aguilera med ett leende.
- Och jag hoppas att vi har inspirerat folk till att dansa.
"The last bounce" spelas den 23-25 april.


Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons