Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista chansen för jämställdhet via bonus

Annons

Att dela föräldraskapet lika är bra för alla. För barnens skull, som får lika tillgång till båda föräldrarna. För männens skull, som får möjlighet att bli en lika nära förälder som mamman. För kvinnors skull, som kan kombinera föräldraskap och arbete på samma villkor som männen

Gränsen mellan vad som ska bestämmas hemma kring köksbordet och vad som är politik är fin och ibland svår. Vi vill gärna tro att vi fattar våra beslut som fria oberoende individer och att vi har samma möjligheter, oavsett kön. Men samtidigt så måste vi se att det finns strukturella fel i samhället.

Det är inte den enskilda kvinnans fel att hennes chanser på arbetsmarknaden är begränsade jämfört med 3mannens. Det är inte ett fritt val att lönen skiljer 7-20 procent till kvinnans nackdel.

Debatten om vikten av 50/50 kvinnor/män i börsbolagens styrelser har fått orimliga proportioner i förhållande till frågans egentliga vikt. Men det faller också på sin egen orimlighet att det bara skulle vara 18 procent kvinnor som är villiga och lämpade i ett land där det är fler kvinnor än män som befolkar våra högre utbildningar, och som dessutom klarar sina examina.

Det finns många andra frågor att studera och begrunda. Generellt är mönstret att nitlotten dras av kvinnor. Och hur man än ser på det så består en stor del av problematiken av att det är kvinnorna som tar huvudansvaret för barn och hem.

Är det verkligen egna val som gör att kvinnor fortfarande tar ut 80 procent av föräldraförsäkringen? Det går framåt, säger man. Det stämmer. TCO har nyligen räknat ut att det med denna fart framåt tar drygt 50 år till innan föräldradagarna delas lika. Om man jämför med att man för några år sedan trodde det skulle ta 200 år, så är det ju ett gigantiskt kliv, men ärligt talat, vilka andra prioriterade samhällsförändringar anser vi att vi kan vänta 50 år till på?

Oavsett om jag som enskild kvinna skulle säga att detta inte gäller mig – ”Vi valde ju själv att jag skulle vara hemma”, så påverkar det villkoren för alla. Den ojämställda föräldraförsäkringen bidrar till att behålla löneskillnader och påverkar möjligheterna att göra yrkeskarriär för alla. Vill man skapa ett mer rättvist system så måste kvinnorna komma ut på arbetsmarknaden, och männen måste komma hem. Som lagstiftare har vi två huvudsakliga medel att åstadkomma detta – incitament eller kvotering.

Liberaler föredrar morötter före piska. Det var därför vi drev frågan om den jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen som infördes den 1 juli 2008. Genom att dela föräldraledigheten jämställt kan familjen få 3 000 kronor extra i månaden som bonus. För att ytterligare skynda på utvecklingen föreslår nu Folkpartiets jämställdhetspolitiska arbetsgrupp en fördubblad jämställdhetsbonus, från 3 000 till 6 000 kronor i månaden, och ett mindre krångligt regelverk där pengarna betalas in direkt på lönekontot. Vi vill ta död på argumentet att man som familj inte har ”råd” att dela lika.

Jag vill fortsätta tro på samhällsförändringar via insikt. Men nu är det upp till bevis. Nu är det sista chansen för jämställdhet via bonus. Om den inte ger ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten inom en snar framtid så är det dags att anta en tredelad föräldraförsäkring.

Riksdagsledamot