Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista chansen för avdragsrätten

/

Det är dags att infria löftet om avdragsgilla gåvor. Det skrev Stefan Fölster, Svenskt Näringsliv, Mikael Oscarsson, KD och Laurent Leksell, Stadsmissionen, på Brännpunkt i måndagens Svenska Dagbladet.

Annons

Och det är bara att hålla med.

Man undrar bara hur länge det ska dröja. Redan för 50 år sedan väcktes frågan om avdragsgilla gåvor för första gången i Sveriges riksdag.

I valrörelsen 2006 lovade också Allians för Sverige att införa avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer och forskning.

Men det vallöftet är ännu inte infriat.

Och Sverige är därmed det enda land i Europa som inte har någon form av avdragsrätt för gåvor eller sponsring till ideella organisationer eller forskning.

Debattörerna visar bland annat på det bisarra i det nuvarande systemet. Om ett företag, tillsammans med de anställda, bestämmer sig för att ge en gåva till Stadsmissionen eller någon annan hjälporganisation, i stället för att ge de anställda en julklapp, beskattas det som om det vore en utdelning från bolaget. Med nuvarande regler ger det en skatt för bolaget och privat på tillsammans 68 procent.

Om företaget i stället ger den traditionella julklappen till de anställda blir det avdrag i företaget och sänkt bolagsskatt.

Det uppmuntrar inte direkt givande från företag, varken till hjälporganisationer eller till exempelvis Cancerfonden som stöder cancerforskningen.

Debattörerna menar att det finns många företag som vill skänka en del av vinsten till någon samhällsnyttig verksamhet, men som vill kunna göra det utan att dubbelbeskattas.

De finns goda skäl för ett sådant antagande. Det finns till och med studier som bekräftar det.

I Norge, exempelvis, infördes skatteavdrag för gåvor 2006 och det har ökat gåvorna med över 30 procent.

Den stora potentialen för ökat givande ligger hos företagen eftersom redan 90-95 procent av givandet till ideella organisationer idag kommer från privatpersoner.

Men med avdragsrätt kommer säkerligen givandet att öka också från privatpersoner.

Förutom att avdragsrätt ökar givandet, är det en viktig signal från samhället om att det civila samhällets ideella insatser är viktiga.

Både från företag och enskilda samhällsmedborgare.

Men idag försvårar samhället denna form av givande genom att inte bevilja avdragsrätt till gåvor för ideell verksamhet.

Det insåg också Alliansen i förra valrörelsen. Då var man i opposition. Förhoppningsvis har Alliansen fortfarande samma övertygelse. Men då gäller det att handla.

Och det snabbt.

Varje borgerlig regering har tala om behovet av avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer och forskning. Men hittills har det bara varit prat.

Nu är det dags att går från ord till handling.

Arbetet med vårbudgeten 2010 är i full gång. Och då måste avdragsrätten finnas med. Annars har tåget gått.

Visserligen kan Alliansen hoppas på en ny period i regeringsställning. Men en förutsättning för att få förtroende är att man lever upp till utställda löften.

Därför måste avdragsrätten finnas med i vårbudgeten.

 

 

 

Mer läsning

Annons