Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista chansen att rädda liv

Vikten av att ta ställning är sällan så livsavgörande, som när det kommer till organdonation.

I hela landet pågår donationsveckan, som avslutas med Europeiska donationsdagen på lördag. Under måndagen fanns de donationsansvariga sjuksköteskorna Karin Herkules och Annika Sonefors på plats i Guldsmeden för att informera om vikten av att ta ställning.

Varje år får närmare 1 000 människor ett nytt liv, tack vare personer som valt att donera sina organ och vävnader efter sin död. Antalet organdonationer har ökat under 2011, men kön till transplantation är fortfarande lång. Den 1 oktober i år väntade över 750 sjuka på nya organ.

– Tyvärr är det många som avlider i väntan, säger Karin Herkules.

Hon berättar att ungefär åtta av tio svenskar är positiva till att donera organ och vävnader efter sin död. Men eftersom varken sjukvården eller de närstående i många fall vet vad den avlidne har för inställning, är det många donationer som aldrig kan genomföras.

Vi ställde frågan "Skulle du kunna tänka dig att donera dina organ?" till några på stan. Läs i bildextrat till höger vad de svarade.