Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sionistisk konspiration" är Miljöpartiets hittills mest pinsamma försvar av Kaplan

Något har gått sönder i Sverige var Socialdemokraternas mantra i valrörelsen 2014, föga anade Löfven att detta något skulle kunna vara koalitionspartnern Miljöpartiets politiska kompass i värderingsfrågor.

Den numera avgångne bostadsministern Mehmet Kaplans fadäser är många och välkända, med jämförelsen av IS-krigare och svenska frivilligkåren 1939 som ett exempel. Men det är i försvaret av Kaplan som Miljöpartiet noterar bottennapp efter bottennapp på ett oroväckande sätt.

Läs mer: Det här var frågorna som tvingade Kaplan att avgå

Exmplen på twitter har varit många medan det fortfarande stormade kring Kaplan, som Max Anderssons skämt om Niklas Svensson, Grön Ungdoms språkrör som jämförde med festdeltagande där det fanns våldtäktsmän och försvarspolitiske talespersonen Jakop Dalunde menade att han varit på sådana tillställningar som fällde Kaplan och de var livfulla med mycket folk.

Men även efteråt, när avgången är fullbordad, vill inte partiets företrädare medge att Kaplan har gjort något fel.

Det mest extrema exemplet står partiets grundare och tidigare språkrör Per Gahrton för som lanserar en sionistisk konspiration i TV4:s Nyhetsmorgon.

– … (Statsminister (min anm)) blir skräckslagen för att det pågår en kampanj, inte minst från Israels sida. Det har ju varit på svenska tidningars förstasidor att Israels företrädare har sagt att Kaplan är antisemit. Att i det läget inte stå upp för den minister man har valt, det är inte en bra statsminister.

Gahrton diskuterade Kaplans avgång med DN:s ledarskribent Amanda Björkman i en sändning som kommer att bli ihågkommen för Gahrtons allt mer aggressiva tonfall.

– …(Uppgifterna (min anm)) grävs upp nu i ett läge efter att Sverige erkände den Palestinska staten. Först har Margot Wallström blivit beskylld att vara antisemit och det kommer fler beskyllningar.

Gahrton har varit ordförande för Palestinagrupperna 2004-2011 och mot slutet av studiosamtalet är han riktigt arg och ryter.

– Det är väldigt konstigt att man bortser från att den israeliska ambassadören framträder på SvD:s första sida igår och säger att Kaplan är antisemit, det är klart det spelar roll!

Det är inte första gången som Gahrton lanserar sådan här tankar. På 80-talet ansåg Gahrton att kritiken mot Radio Islams antisemitism var för att ”vända uppmärksamheten från israeliska grymheter” och menade att JK:s förundersökning var ”ett illavarslande tecken på undfallenhet inför en resursstark lobbyverksamhet”. Enligt Expo har Gahrton dock idag tagit avstånd från den här uppfattningen om Radio Islam även om nästan samma ord ekar i fallet Kaplan.

Läs mer: Miljöpartiets fel att Kaplan inte fick sparken tidigare

Medan Gahrton var i TV4 var språkröret Åsa Romson i SVT. Där hände en annan olycka, att Romson kallade terrorattentaten 11:e september 2001 för ”olyckorna” (Kan ses ca 6:50 här)

Han (Kaplan) har varit ordförande i Unga Muslimer i svåra situationer som 11:e september olyckorna.

Det är värt att påminna om att ”olyckorna” 2001 var Al-Qaidas terrorkapningar av fyra flygplan som användes för att bland annat förstöra World Trade Center, 3000 människor dog.

Visst kan en tunga slinta och en felsägning är mänsklig, men Romson har en del bagage med Auschwitz och Medelhavet och borde göra allt för att undvika nya snedsteg. Att i kontexten Kaplan & Unga Muslimer lyckas kalla ett av historiskt terrorattantat för olyckor...är olyckligt.

Läs mer: Auschwitz i Medelhavet, Romsons eget Stalingrad

Den stora olyckan för svensk politik är att bristen på självkritik inom Miljöpartiet skadar förtroendet för politiken. Även om alla andra partier ser att Kaplans agerande varit över gränsen så skadar Miljöpartiets vilda försvar av sin minister faktiskt även alla andra. Resultatet blir en ökad misstro mot politiker och parlamentarismen. Det är allvarligt.

Vi lever i en turbulent tid med populism, starka krafter som vill riva ned den liberala demokratin och europeiska centrifugalkrafter, i sådan tid behöver vi stärka tillit, samhällskontrakt och europeiskt & transatlantiskt samarbete. Sverige har inte råd med ett regeringsparti som gör självmål efter självmål i de grundläggande värderingsfrågorna.