Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Singelmammor på läger

För andra året ordnas ett läger för ensamstående mammor på Brogården i Njutånger. Mammor från olika delar av landet har samlats för att vila upp sig, roa sig och utbyta erfarenheter från livet som singelmamma.

Solen har precis tittat fram bakom molnen och mot stranden rusar barn med handdukar i högsta hugg tillsammans med några av lägrets ledare. Kvar på gården ligger deras mammor utspridda på gräsmattan. På schemat är eftermiddagen nämligen rubricerad som "mammornas barnfria tid".

– En del av lägret handlar om att ge mammorna lite andrum, många av dem har annars för den mesta av tiden ett väldigt tungt ansvar, säger Anita Andersson som är en av ledarna på lägret.

Barnen har därför lite av ett eget läger på lägret där de har egna aktiviteter som arrangeras av ledarna utan mammornas inblandning.

Arrangörer till lägret är Svenska baptisternas kvinnoförbund tillsammans med studieförbundet Bilda. De har i 14 år ordnat liknande läger för ensamma mammor på flera ställen i landet och det är för andra året som det arrangeras i Njutånger. Lägerkostnaderna täcks till största del av arrangörerna, mammorna betalar bara 400 kronor för hela familjens lägervistelse.

Lägret i Njutånger tillhör ett av de mindre som ordnas av arrangörerna. Sju mammor och tolv barn i åldrarna tre till tolv år bor under lägerveckan på gården.

Mammorna och barnen har såklart också många aktiviteter på lägret tillsammans. Till kvällen ska mammorna bjudas på festmiddag av barnen och imorgon ska de alla iväg på en båttur till Mössön i skärgården.

– Det är jätteroligt att kunna umgås med mina barn på det här sättet, där det är avslappnat och utan några måsten, säger Maria Fagerberg från Ljusdal.