Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny succé för Palles Minne – som lider av växtvärk

/
  • Starterna avlöste varandra i Bollnäs simhall. När ett heat var över startade nästa, och så höll det på i två dagar.
  • Torbjörn Svensk, verksamhetsansvarig i Bollnäs SS, var nöjd med den sjunde upplagan av Palles Minne.

För sjunde året i rad har simtävlingen Palles Minne avgjorts.
Och för sjunde gången blev det succé.
– Så är det, det är mycket positiva omdömen från föreningarna som är här, säger Torbjörn Svensk i Bollnäs SS.

Annons

När simprofilen Per Alvar "Palle" Magnusson gick bort 2009 var det ett naturligt steg att hemmaklubben Bollnäs SS skulle göra något för att hålla hans minne levande. 2010 genomfördes den första upplagan av Palles Minne.

Nu, sex år senare, står tävlingen stark som ett populärt inslag i sim-Sverige. Det är den första på året och är likt orientering något för hela familjen då det är klasser från de allra minsta till masters (veteraner).

– Det är inte bara tävling utan även saker runtomkring och det är populärt att det är grenar för alla åldrar. Det är inte ofta man hör "heja pappa" på läktaren, säger Torbjörn Svensk, som är verksamhetsansvarig för Bollnäs simsällskap.

Läs också: Läsarartkel från Hudiksvalls Simsällskap: Full fart i tävlingsbassängen när HSS startar upp 2016

Upplägget på tävlingen är till för att den ska leva hela vägen in i mål på den andra dagen. Deltagarna får poäng från sex grenar utefter placering och sedan när det räknas ihop utses pallplatserna.

– Det är väldigt familjört, men när det är tävling så är det på allvar. Och det blir intressant hela vägen eftersom alla poäng blir viktiga, säger Torbjörn Svensk.

Det är även en lagtävling i Palles Minne där bästa förening utses – den här gången blev det Gävle som fick vända hemåt med ett presentkort på 10 000 kronor.

Årets upplaga av Palles Minne nådde nya rekordsiffror då 16 föreningar var på plats med ungefär 160 simmare. Totalt avverkades 1 400 starter under tisdagen och onsdagen.

– Det är ganska precis hur många vi kan ta emot, annars vår vi nog ändra formatet, säger Torbjörn Svensk, som vet att tävlingen som sådan har blivit precis som Palle Magnusson själv nog hade önskat.

– Det känns att det verkligen har blivit en tävling till hans minne. Det har tagit fart direkt och det är roligt, och det är i Palles anda. Han gillade att se till att alla hade det bra så han är nog stolt över det här.

Och han skickar också ett tack till alla som ställt upp under tävlingen.

– Det funkar inte utan stora insatser från och föräldrar och ledare. Det krävs mycket funktionärer, det är väl 30-tal som varit med nu för att få det att flyta.

Hur gick det då för simmarna från Hälsingland? De enda som nådde pallen var från hemmaklubben Bollnäs där Marin Sjöö slutade tvåa i klassen för 13-14 åringar, Bera Stefanovic kom tvåa för simmare 10 år och yngre och i damklassen slutade Matilda Åhlström trea.

Annons