Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silversmed ställer ut på hemmaplan: "Lera är lite för slafsigt för mig"

Anna Skoglund är maj månads utställare i Kulturkvarterets reception. Hon arbetar som silversmed och driver Miss Unicorn, en verksamhet med verkstad i Stockholm.

Nu finns chansen att se Anna Skoglunds alster på hemmaplan. Anna bor i Stockholm men är född och uppvuxen i Bollnäs. Under uppväxten hade musiken en viktig roll och Anna spelade fiol i bland annat Bollnäsbygdens spelmanslag, SHOF, samt gruppen Älgstråk. 1993 flyttade hon till Gävle och började spela i en kammarorkester och studerade Folkmusik i Norden. Men det var då hon upptäckte kärleken till silversmidet.

– Jag har alltid varit kreativ och tyckt om musik och dans. Jag trodde snarare att jag skulle satsa på musiken, men det blev inte så, säger Anna Skoglund.

I Gävle kom hon i kontakt med kulturprojektet Lättings stensliperi och det var där och då som hon mötte stenar och metall för första gången. Anna blev minst sagt fascinerad och ville lära sig mer och mer.

– Silversmidet passade mig. Jag har alltid gillat metaller, det är hårt och man får tvinga fram former. Lera är lite för slafsigt för mig, säger hon.

Anna fick sedan jobb i som sömmerska i en bröllopsbutik i Stockholm. Hon fortsatte studera musik men längtan efter stenar och metaller växte allt starkare. Hon sökte sig till metallinjen på Folkuniversitetet och efter drygt tre års studier var Anna silversmed.

– Det känns roligt att ställa ut på hemmaplan och visa vad jag gör. Jag passade också på att göra några ringar med linblomma, som en tribut till Hälsingland, säger Anna.

Förutom ringar visar Anna hantverk som halsband, örhängen, skålar och askar. Motiven är ofta fjärilar, dödskallar och pinuppor.

– Det är fränt att ha dem ihop, jag gillar det. Fjärilar har en viss skörhet som jag gillar och dödskallarna visar på dödens tillgänglighet som finns omkring oss. Pinuppor har en viss charm, säger Anna och ler.

I Stockholm driver Anna Skoglund verksamheten Miss Unicorn på Västmannagatan och hon är medlem i kopperativet Galleri Hantverket.

Utställningen i Kulturkvarteret pågår maj ut.