Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siluetten från skogsbrynet

/
  • Blir den bra här? Eva Marklund provar olika väggar på Kvarnen för sina siluetter av berg.
  • Siluetten kring Färssjön i Söderhamn hade Eva Marklund varje dag framför ögonen under uppväxten. Inför utställningen i hemstaden har hon återskapat den i plåt.
  • Eva Marklund.
  • Eva Marklund hänger helst sin utställning själv. Först gäller det att bara packa upp.

Eva Marklund kommer hem till Söderhamn och har en egen utställning på Kvarnen 7 till 22 maj. Faktiskt för första gången. Christina Hedquist träffade henne under föreberedelserna.

Annons

Äntligen, skriver Söderhamns konstförening på sin hemsida, äntligen fyller Eva Kvarnen med sina verk! Hon är den Söderhamnskonstnär som fått mest uppmärksamhet nationellt och internationellt.

2002 ställde Eva Marklund ut på Kvarnen, men då tillsammans med vänner.

- Jag har blivit tillfrågad tidigare, men det har inte funkat, säger hon. Det ska bli kul, jag har faktiskt jobbat här på Kvarnen tillsammans med syrran under flera somrar på 80-talet.

Hon har en svart klubbjacka med dragkedja som det står Söderhamn IF i gult på ryggen. Den kommer från Söderhamnstiden när hon tävlade på skidor. Jackan hittade hon i en kartong med gamla grejer.

- Är den inte fin? frågar hon och visar ärmarnas gula revärer.

Vi sätter oss i ett soligt hörn i vårkyliga Kvarnen, hon har nyss kommit med tåget från Stockholm. I paket av bubbelplast ligger de skulpturer som ska bli utställningen på de bägge våningarna.

I sin ateljé i Årsta arbetar hon nu med en utsmyckning till uppvakningsavdelningen på Huddinge sjukhus. Det ska bli siluetter av berg, de högsta från sju kontinenter. Dem ska patienterna kunna fästa blicken på när de vaknat ur narkosen. Hon har skurit ut snö på topparna.

- Jag vill att bergssiluetterna ska ge patienterna kraft, förklarar hon.

Någon del av det arbetet kommer nog även att visas på Kvarnen. Men hit har hon gjort en speciell siluett i plåt.

Veckan före påsk när hon var hemma hos sina föräldrar i villan vid Färssjön, den lilla badsjön nästan mitt i stan, kände hon att hon ville göra skogssiluetten kring sjön. Den hon sett så många gånger under uppväxten.

- Det var ju fortfarande is på sjön och jag hoppades den skulle hålla att ta mig mitt ut på sjön och fotografera skogen runt om, berättar hon.

Det lyckades utan vinterbad och nu har hon skurit ut skogssiluetten i järnplåt som formats till en cirkel. Den ska hänga på övervåningen.

Eva Marklund tillhörde tidigare Galleri Mia Sundberg i det galleritäta området kring Gävle- och Hälsingegatorna på Norrtull i Stockholm. Nu har det galleriet lagts ned och hon är inte längre knuten till någon gallerist.

- Jag klarar mig bra själv, säger hon. Jag har blivit inbjuden att göra flera arbeten i det offentliga rummet. Då kontaktar de mig, som till uppvaket på Huddinge sjukhus. Tidigare har jag gjort en utsmyckning till S:t Görans sjukhus.

Lite gammaldags kan hon också tycka att det är med traditionella konstgallerier. Det finns andra spännande mötesplatser. I vår har hon bjudits in som en bland tio konstnärer till Art in Office på ett centralt beläget kontorshus i Stockholm. Syftet är att samtidskonstnärer och näringslivstalanger ska träffas.

- Det är bra att hitta andra sätt att jobba på. Jag fick möjlighet att visa två nya verk jag gjort, och dessutom bjuda in egna gäster. Statens konstråd var där och jag sålde faktiskt en grej till dem, ett litet berg.

Det största arbetet hon gjort för prestigefyllda Statens konstråd är utomhusskulpturen En kyss i himlen, som är placerad på Järfälla gymnasieskolor.

Den ska ses underifrån och hänger på en jättestor ställning, som en piskställning. Väl förankrad i marken.

Värre var det med hennes skulptur från 2003 på Wanås skulpturpark i Skåne. Den var gjord av en miljon vanliga vita plastsugrör, på samma sätt som den på Cfl i Söderhamn.

- Men i Wanås stod den utomhus och när stormen Gudrun drog fram gick skulpturen sönder och en miljon sugrör virvlade runt. Jag skulle faktiskt velat sett det själv, säger hon med ett skratt.

Nu är det Kvarnen i Söderhamn hon ska arrangera sin utställning, som har vernissage på lördag. Hon verkar glad att den blir av nu. Att visa en utställning i ett avgränsat rum tycker hon är ett fint format.

Inför hängningen får hon se var brytarna för ljuset finns i utrymmet bakom disken. Det är precis som det var när hon och syrran sommarjobbade här.

- Med åren har jag allt mer velat ha en plattform även här, säger hon. Drömmen vore att ha något i Söderhamn.

Mer läsning

Annons