Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siktar mot publikrekord

Nayifs charity project tar sats mot nya pengar till räddningsfordon – och mot ett nytt publikrekord på Berget.

Sex ambulanser och en brandbil har redan fått nya hem i det projekt som startade för att hedra Nayif Yenigün som drunknade i Stenö 2011. Pengar kommer från företag och privatpersoner och 2012 hölls en gala som inbringade 120 000 kronor. Nu siktar föreningen Nayifs charity project ännu högre med en gala på Östra berget den 13 augusti.

– Vi hoppas dra in fem gånger mer. Söderhamn har tidigare visat att man vill hjälpa till, det finns mycket värme här, säger Johan Hansson, en av föreningens hårt arbetande medlemmar.

Att man vågar hoppas på den stora ökningen i intäkter beror på att man vill slå ett rekord på vägen. Måns Zelmerlöw, som har lockat 6 500 personer till Berget, kan känna sig jagad.

– Vi vill slå det. Så vi släpper 6 501 biljetter, säger Roger Westerlund, en annan av medlemmarna.

Nayifs charity project har medlemmar från Malmö upp till Hudiksvall. Där finns brand- och ambulanspersonal, en polis och Nayifs familj. Alla ställer upp gratis. Detsamma gäller för artisterna. Galans första toner ska segla ut från stora scenen på eftermiddagen den 13 augusti och sedan uppträder en rad artister in på nattkröken.

– Det ska vara något som passar alla åldrar, säger Johan Hansson.

Klara just nu: melodifestivalbekante Andreas Johnson, metalgruppen Outtrigger och dj-duon Party Bros, som kommer att hålla i gång ett disco i danslokalen. Artistuppsättningen ska kompletteras med ett par artister vars namn släpps i sommar. Gänget som arrangerar avslöjar inte mer, men lovar att barnfamiljerna inte kommer att bli besvikna.

– Målsättingen är tuff men med de artister vi kommer att släppa senare finns potentialen, säger Roger Westerlund.

För pengarna de får in ska nya fordon få nya hem på platser där behovet finns. Möjligen Mostar, Bosnien, tankar finns även på Baltikum, norra Afrika eller Asien.

– Det kan bli två resor den här gången. Vi har nischat oss på räddningsbiten. Vi ska göra det vi är bra på, säger Roger Westerlund.

Hittills har föreningen skänkt fordon till Kurdistan och Syrien. Gåvor som räddar liv och samtidigt håller Nayifs minne levande. Hans namn pryder fordonen som skänks.

– Vi har bestämt att göra det här så länge vi lever. Och det är länge det, säger Johan Hansson.