Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sikförbudet får yrkesfiskare att rasa

– Ännu ett dråpslag riktat mot det fåtal yrkesfiskare som finns kvar södra Bottenhavet.

Heltidsfiskare Robert Skoglund på Kuggörarna drar konsekvensen av det temporära sikfiskeförbudet mellan Gävlebukten i söder och Sundsvallsbukten i norr.

Han reagerar kraftigt när han i förra veckan läste om bakgrunden till och kommentarer om det kommande stoppet från 15 oktober och halvannan månad framåt.

– De som har fisket vid sidan om kan kanske köpa förslaget. Men vi nio yrkesmän i Gävle, Hudiksvall och Stocka som har fisket i havet som försörjning måste få reagera på ett så dåligt underbyggt beslut.

Ett förbud att använda garn med maskstorlek för sik stoppar även möjlighet att fiska övriga laxfiskar som lax och havsöring.

Enligt Robert Skoglund är lekområdena begränsade till vikar och åmynningar. I stora delar av förbudszonen finns sik men många leker inte.

Strömmingsfångsterna under motsvarande förbudsperiod kan omöjligt kompensation. 100 kilo sammanlagt under tre veckors fiske ger en bild av läget understryker Robert Skoglund.

– Den öppna fiskebåten är det lilla. Det är i beredning och rökeri som jag investerat

Ett fiskestopp slår hårt i hela kedjan. Om några år är yrkeskåren helt borta spår Robert Skoglund.

Siken är en välsmakande matfisk som är populär både att fånga och förtära.