Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signars chocktrick upprör

Med anspelning om att man riskerar att drabbas av en könssjukdom, har utvalda personer fått personliga brev från landstinget.

12 000 slumpvis utvalda män och kvinnor i 20-30 årsåldern har i dagarna fått ett personligt brev från landstinget Gävleborg. En del har reagerat starkt på formuleringarna.

– Meningen är att man ska haja till, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Brevet inleds med texten ”Det har kommit till vår kännedom att du befinner dig i en ålder då många löper risk att drabbas av en könssjukdom”.

I ett pressmeddelande från landstinget, står det att syftet med brevet är att ge människor ett par sekunder av känslan av att de faktiskt kan ha en könssjukdom. Utskicket är startskottet för en större kampanj som heter ”Ligga lugnt”.

Enligt Signar Mäkitalo ska det sättas upp affischer på flygplatser och på olika resedestinationer. Och det är statistiken som fått styra valet av åldersgrupp.

– 18-24 åringar är den vanligaste åldersgruppen att drabbas av könssjukdomar och oönskade graviditeter. Bland de yngre når skolan och ungdomsmottagningen, säger Signar Mäkitalo.

Han beklagar om någon känner sig kränkt av brevet.

– Jag ber om ursäkt i så fall. Vi valde det här sättet för att det är svårt att nå ut, säger Signar Mäkitalo.