Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sigfrid Fries-porträtt visas

Mellan den 11 september och den 9 oktober visas nu en utställning i Edsbyns museum med några av Sigfrid Fries alla porträtt och natur-och djurmålningar. Där finns även några motiv från Gamla Stan och Söder i Stockholm. Det finns flera hundra motiv bevarade och i muséet visas runt 70.

Tavlorna är inlånade från privatpersoner.

Sigfrid Fries hette från början Sigfrid Salomon Wahlman. Han föddes 1905 på bondgården Frises i Viksjöfors. Han hade fem syskon, fyra systrar och en bror.

Han jobbade som ung på gården, även om jordbruksarbete aldrig var hans favoritsyssla. Han skrev poesi och målade redan som tonåring.

1934 flyttade han till Stockholm. Han målade och sålde troligen tavlor för sitt uppehälle. Han bodde på Söder. Motiv från Söder och Gamla Stan hade han med sig i minnet och målade även dessa, när han hade återvänt hem till Hälsingland.

De lyckligaste åren under sitt liv upplevde han kanske på 50-talet, då han under somrarna bodde på fäbodvallar i Skallarbo och Vallasbo utanför Söderomsjön. Han levde då tillsammans med en kvinna som hette Silja.

Han bodde sedan flera år i Söderomsjön hos sin syster Helga på gården Håks. När systern hade gått bort hyrde han ett hus av Herbert Andersson i Östanå. Där bodde han de sista åren av sitt liv.

1969 dog Sigfrid Fries. Han hade det sista åren plågats av sviterna efter en svår trafikolycka i Söderomsjön.

Det vänstra benet blev helt krossat vid olyckan i Söderomsjön och måste amputeras. Han kom till Gävle sjukhus där han fick träna att gå med protes.

Läs mer om Sigfrid Fries i lördagens (10 september) Ljusnan.