Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SHOF slår ett slag för marimba

Tre kvällar och lika många uppträdanden. Nästa helg har Södra Hälsinglands Orkesterförening, SHOF, konserter i Alfta, Kilafors och Söderhamn. Till sin hjälp har de hälsingebördige Daniel Saur, som kommer att spela slagverksinstrumentet marimba, något som aldrig gjorts i SHOF tidigare.

I orkestersalen i Bollnäs kulturhus skramlar det av stolar och notställ som plockas fram och placeras ut. Allt eftersom börjar orkesterns medlemmar strömma in genom dörren. Fioler och klarinetter packas upp ur lådor, tillsammans med cello, flöjter och diverse andra instrument.

Det är torsdag kväll och därmed dags för Södra Hälsinglands Orkesterförenings repetition inför vårens konserter. Kvällens repetition är extra speciell då solisten Daniel Saur, som vuxit upp i Hälsingland, för första gången är med och övar. Han spelar marimba, ett melodiskt slagverksinstrument. Daniel spelade i SHOF redan som tonåring, då på bastrumma och triangel.

Södra Hälsinglands Orkesterförening är en symfoniorkester som startades år 1968. Tidigare fanns det flera olika små musiksällskap i södra Hälsingland, men som då valde att gå ihop till ett stort. Musikerna i orkestern är en blandning människor i olika åldrar från bland annat Söderhamn, Bollnäs och Alfta. Den största delen består av lärare och elever från musik- och kulturskolorna och de estetiska gymnasielinjerna i de olika kommunerna, samt från Folkhögskolan i Bollnäs.

Två gånger om året arrangerar de konserter. Till just vårens konsert medverkar cirka femtio personer. Under de snart femtio år som föreningen funnits har mycket förändrats.

– SHOF har verkligen utvecklats genom åren. Det är främst för att medlemmarna i orkestern blivit bättre. Amatörerna är duktigare nuförtiden. Det är inte nödvändigtvis så att styckena i sig är svårare, men det låter bättre, säger styrelseordförande Pelle Saur.

Att SHOF har ett brett programförråd är det ingen tvekan om. Genom åren har de gett över trehundra konserter, med varierande teman. De har haft solister på piano, fagott och klarinett, bara för att nämna några. Ibland tas solister in utifrån, ibland får orkesterns egna medlemmar agera solister.

Flera gånger har SHOF också samarbetat med körer. Men musiken i sig behöver inte alltid vara det centrala på konserterna. Orkestern har gjort föreställningar med både trollkarlar och sagoberättare och arrangerat ett flertal melodikryss. Att vårens konsert har Daniel Saur, tidigare orkestermedlem, som solist på just slagverkinstrumentet marimba är dock något som inte hänt förut.

– När SHOF startades, för fyrtiosju år sen, fanns det väldigt lite slagverksinstrument. Marimba fanns knapp i orkestern då, till exempel. Att vi har ett slagverk som solistinstrument just i år är av den enkla anledningen att det är först nu som det varit möjligt. Konserten av Rosauro, som vi ska spela, är speciellt skriven för marimba och det är nytt, säger Pelle Saur.

Han fortsätter med att berätta om höstens konserter. Förberedelserna är redan i full gång. Vilka stycken som ska spelas bestäms av föreningens programråd. När de samarbetar med en solist kommer ofta solisten med förslag själv och så bygger programrådet en konsert kring det.

– Till hösten tänker vi ha en violinsolist. Vi försöker ha lättsammare konserter på våren och på hösten ger vi lite mer klassiska konserter. Vad som ska spela bestäms ganska långt i förväg, noter måste beställas och dirigenter ska bokas, säger Pelle Saur.

Pernilla Vosveld, medlem i SHOF och musiklärare på Kulturskolan i Söderhamn, berättar att det ligger många timmar av övande bakom konserterna.

– Men det är också det som gör det så roligt, tillägger hon.

Ibland dirigerar lärare från någon av musikskolorna, ibland professionella dirigenter och det är också vanligt att elever som går masterutbildningen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm anlitas. I vår dirigerar Glenn Mossup, som dirigerat SHOF i flera tidigare produktioner. Han är för närvarande lektor i orkesterdirigering på Kungliga Musikhögskolan. Till sin hjälp har han Alexander Nordwall, som studerar i dirigentklassen.

Efter mer än två timmars orkesterspel spelas den sista tonen i Ney Rosauros marimbakonsert. Daniel Saur får en applåd för sitt solistspel och tackar för kvällens repetition. Instrument packas ner i lådorna igen, stolar staplas och notställ ställs upp på vagnar. Det är trötta, men glada medlemmar som en efter en säger hejdå. Salen töms fort och lamporna i Bollnäs Kulturhus släcks.

Lisa Nordahl