Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sheriffens slag mot de fattiga fick Sherwoodskogen att göra motstånd


Se filmklippet ovan med hur nedläggningarna tar från de fattiga och ger till de rika

2015 blev året då frågan om "Ett Sverige" blev brännhett, ett sammanhållet Sverige där politiken ser till hela landets bästa istället för att vara fast i centralismens kortsynta stuprör. För första gången på länge har frågan om hur hela landet hänger ihop kommit upp på allvar på den politiska dagordningen.

Tacka Sheriffen av Nottingham för det. För när han tog från de fattiga för att ge till de rika så vaknade Sherwoodskogen.

Sheriffen av Nottingham i liknelsen är Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson. Sherwoodskogen i sammanhanget handlar om riksdagen och framför allt dess skatteutskott där ordföranden Per Åsling (C) blivit en Robin Hood-gestalt som kämpar emot Sheriffen.

Läs mer: Öppet brev till Skatteverket - är detta verkligen god förvaltningssed?

Det där med fattiga och rika handlar om de skattekontor som lagts ned eller finns på nedläggningslistan och vilka orter som skulle få ta över verksamheterna. 

För om man tittar på den socioekonomiska karta över Sverige som företaget Statisticon tagit fram så ser man snabbt att de två nedlagda kontoren och de nio på dödslistan, däribland Hudiksvall och Lycksele, inte placerar sig bland de rikaste och välmående kommunerna.  

Med tio variabler som handlar om utbildning, arbetslöshet, inkomst, ohälsa och befolkningsstrukturer tecknas en ny bild av Sverige. En bild där Skatteverkets agerande står obönhörligt klart för alla.

I kartan som kan delas upp i fem landskap så är det bäst att vara i den lila gruppen. 11 procent av Sveriges befolkning finns i dessa 32 kommuner, däribland Vellinge och Danderyd. De flesta ligger på behagligt pendlingsavstånd utanför storstäderna. 

I den orangea gruppen finns 54 procent av landets befolkning i 50 kommuner. Det är de stora och starka; storstäderna, universitetsstäderna, regioncentra och traditionellt starka industricentra. 

Skattekontoren i dessa två välmående landskap av kommuner går fredade. Istället hämtas nedläggningen från de tre som följer: 

De gröna landsortskommuner är de som klarat sig rätt ok men som har problem med generationsåterväxten. De utgör 72 kommuner med 16 procent av befolkningen.

Läs mer: Fjärde försöket att få Skatteverket att lägga korten på bordet

Nästa grupp är de blåa där kommuner brottas med lägre utbildningsnivåer, högre arbetslöshet och lägre inkomster tillsammans med en åldrande befolkning. Här finns 13 procent av befolkningen i sammanlagt 71 kommuner. 

Den mest utsatta gruppen är de gula, det är 65 kommuner som ofta är små och som tillsammans har 6 procent av befolkningen. Befolkningen är gammal, det finns alldeles för få unga medan inkomster och utbildning är ännu lägre. Kommunerna finns från Simrishamn i söder till Pajala i norr. Här finns även Ljusdal, Nordanstig, Härjedalen, Ragunda och många andra.

Och när ett statligt verk vill lägga ned kontor i de gröna, blåa och gula landskapen och istället flytta verksamheten, i samtliga fall, till de stora och starka kommunerna i landskapsfärgen orange så blev det droppen.

Många år av lagrad politisk frustration kanaliserades och blev till en proteströrelse. Om 2015 blev året då Sherwoodskogen vaknade till, så står hoppet 2016 till kung Rickards återkomst - att civilminister Ardalan Shekarabis utredning om de statliga jobbens placering levererar. Det behövs om ett sammanhållet Sverige ska finnas på 2020-talet. Och sagor ska sluta lyckligt även om Ingemar Hansson sitter kvar till 2018 som generaldirektör…

Läs mer: Ge Hansson sparken