Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sheen tar sig an fotbollslegend

/

Han är mästaren på att gestalta berömda brittiska män på film.

Efter Tony Blair och David Frost spelar Michael Sheen legendariske fotbollsmaganagern Brian Clough i "The damned united".

Annons

Växer man upp i en liten industristad, (Port Talbot, Wales) med kända exporter som Richard Burton och Anthony Hopkins, är det inte konstigt om man vill bli skådespelare.
Men Michael Sheen var väldigt nära att satsa på fotboll.
- Som 12-åring fick jag ett erbjudande från Arsenal. Det var lockande, men skulle ha betytt att vi måste flytta till London och det ville inte mamma och pappa.
- Många år senare hamnade jag på en teater i London och det var nog bäst så.

Sheen succé i en film om fotboll. "The damned United" som är baserad på David Peaces roman skildrar frispråkige managern Brian Cloughs 44 dagar i Leeds United 1974.
Men trots 98 minuter i fotbollsmiljö är det ingen typisk sportrulle.
- Jag tycker att det är en rörande film om drömmar, vänskap, avundsjuka och svek. Brian Clough var en annorlunda och extraordinär karaktär. Han var ingen diplomat utan sa alltid vad han tyckte, säger Michael Sheen.

mest känd som managern för Nottingham Forest som slog Malmö FF i Europacupfinalen 1979. I England var han känd för att vara oförskämd och en grym manager.
- Brian kom nog aldrig över att hans karriär som spelare tog stopp på grund av en skada. Jag tror att han dolde sin förbittring, ilska och smärta med arrogans.
- Clough kunde vara grym, men var även känd för medlidande, generositet och vänlighet. Sån var han ända till sin bortgång


- Om "Sagan om ringen" fick tre filmer, varför får jag bara en?
Michael Sheen har gjort minnesvärda porträtt av Tony Blair i "The queen" och David Frost i "Frost/Nixon". Men Sheen menar att han aldrig kan "vara den där personen".
- I stället för att slaviskt försöka kopiera vederbörande vill jag hitta personens själ och sinnelag. Förhoppningsvis får biobesökaren en känsla av Blair, Frost eller Clough när de ser mig på bioduken.

Mer läsning

Annons