Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexköp och koppleri med stort mörkertal

/

Vad är det som gör att män köper sex? Hur ska vi förklara mäns övergrepp mot kvinnor och barn? Är sexköp en vanlig manlig handling i dagens Sverige? Och i våra bygder?

Annons

Frågorna är många och svåra i spåren av den åtalade ex-polischefen Göran Lindbergs förnedrande beteende och den lokala kopplerihärva med 400 sexköpare, som nyligen nystats upp i Sundsvall, med förgreningar i Hälsingland. Bland annat har omkring 20 män i Söderhamn och Bollnäs förhörts misstänkta för att ha köpt sex.

Sexköp, våldtäkter, sextrakasserier, övergrepp mot kvinnor och barn är tyvärr ingenting nytt. Och inget ovanligt. Även om det är svårt att säga hur utbrett det är.

Den 1 januari 1999 trädde den så kallade sexköpslagen i kraft som innebär att det blev förbjudet att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Det innebar att prostitutionen flyttade från gatan till internet och andra kanaler. Och det gynnade troligen koppleriverksamheten.

Martin Grann, utvecklingschef och psykolog i Kriminalvården, säger i en intervju i Aftonbladet att antalet anmälda fall har mångdubblats under de senaste tio åren och att var sjätte man har köpt sex enligt en undersökning som Folkhälsoinstitutet har gjort.

Men han betonar samtidigt att mörkertalet är enormt och tror att många fler har köpt sex.

Mansforskaren och lektorn Jari Kuosmanen stöder sig på en befolkningsbaserad studie från 2008 som visar att 92 procent av svenska män aldrig har köpt sex. Men det innebär samtidigt att en av tio män har gjort det.

Var sjätte, en av tio eller hur många det nu är. En enda är en för mycket.

I statistiken finns alla slags män. Småbarnspappor, pensionärer, politiker, vd-ar, poliser, präster, hantverkare, lärare, arbetslösa…

Och förklaringsmodellerna är många.

Fundamentalistfeministerna ser det vidriga beteendet som en direkt konsekvens av det patriarkala samhället där "män är talibaner" eller "män är djur". Och blockerar därmed en nödvändig och viktig diskussion om i vilken grad samhället fostrar tjejer och killar in i ojämlika könsrollsmönster.

Martin Grann tror inte att vilken man som helst är en potentiell sexköpare, våldtäktsman och kvinnomisshandlare. Men samtidigt är det svårt att säkert säga vilken typ av person som köper sex.

Däremot finns det ofta en utvecklad kriminell affärsverksamhet kring kopplerihärvorna med trafficking, narkotikasmuggling och utpressning av krögare.

Även om sexköp och koppleriverksamhet är svårupptäckta och svårutredda brott, måste polisen få resurser att nysta upp dessa härvor. Det är inte bara ett storstadsfenomen. Det är exempelvis bara sju år sedan förra gången en kopplerihärva nystades upp i Bollnäs.

Och det finns skäl att anta att sexköp och koppleri har pågått runt om i landskapet utan att polisen lyckats spåra eller belägga det. Där måste allmänheten känna ett större ansvar och tipsa när man upptäcker någon misstänkt verksamhet.

Det finns kanske också anledning för polis och åklagare att behandla sexbrott lite tuffare. Ibland verkar det som om domare, åklagare och poliser ursäktar män som köper sex. Det har utvecklats en praxis där åklagare aktivt föreslår strafföreläggande i stället för åtal för män som åkt fast - om de erkänner. Bara för att sexköparen ska slippa offentlighet.

Det lär till och med förekomma att misstänkta sexbrottslingar slipper delgivning på hemadressen för att kunna "sköta det snyggt".

Vad kan man då göra?

Tuffare tag mot koppleriverksamhet och det som följer i dess spår. Ingen särbehandling av sexbrottslingar. Tipsa polisen. Betrakta alltid sexbrott som förnedring av en medmänniska.

Driv på politiker i olika partier att stärka jämställdheten. Se till att barnen har goda manliga – och kvinnliga – förebilder hemma, i skolan, i föreningslivet.

Och se varje människa som en medmänniska och inte som en vara som man kan köpa eller sälja.

Mer läsning

Annons