Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex timmar ska göra Los attraktivare

Omsorgen går mot rekordförlust. Samtidigt vill man satsa på kortare arbetsvecka i Los – med bibehållen lön.
– Det handlar om livskvalité, säger Helena Brink (C).

Annons

Projektet som håller på att utredas, planeras tidigast dra igång 2016 och berör all omsorgspersonal i Los. De runt 50 personerna som arbetar där, ska alltså gå ner på 6 timmars arbetsdag och behålla sin lön.

– Det är hög sjukskrivning bland omsorgspersonalen där. Sen behöver vi titta på Los, hur ska vi göra det attraktivt att arbeta där? Det här är ett sätt att få personal dit, säger Helena Brink (C).

Hon är för ordförande för den nämnd som just nu utreder förslaget, omsorgsnämnden.

Förhoppningen är att projektet, som kommer kosta på kort sikt, på lite längre sikt kan spara pengar åt krisande nämnd genom bland annat lägre sjukfrånvarokostnader. Men projektet har inte förankrats i några bredare politiska sammanhang och det mötte viss kritik när det presenterades för kommunstyrelsen.

– Nu har vi just fått igenom rätt till heltid, och nu har vi inte hunnit sätta den båten i sjön innan vi ska testa sex timmars arbetsdag, säger Örjan Fridner (S).

Socialdemokraten stödjer förvisso principen, men tycker att projektet borde ha förankrats bättre.

– En sådan här stor politisk reform bör inte tas av en facknämnd, det bör förankras hos kommunfullmäktige först, säger Örjan Fridner (S).

Helena Brink medgav att man kanske borde ha frågat först, men tror det finns en fördel med att vara snabbfotade.

– Vi har varit lite olydiga här för annars hade det riskerat att ta tid. Men vi tar fram projektet, och när det blir ett beslut kommer vi fråga kommunstyrelsen, säger hon.

Brink informerade även om hur varje enhet inom omsorgen ska sänka sina kostnader med 2 procent under året. På så sätt hoppas man kunna spara 10 miljoner kronor och undvika ett befarat rekordunderskott på minus 30 miljoner kronor för 2015.

Annons