Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex timmar på BB kvinnoförtryck

En nyförlöst mamma från Bollnäs har nyligen berättat om den stress hon upplevt i samband med den korta eftervården på Gävle sjukhus.

Kort efter hemkomsten fick det nyfödda barnet andningssvårigheter och måste transporteras tillbaka till sjukhuset med ambulans.

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården i landstinget Ingegerd Lantz intervjuades i länets tidningar 13 maj angående det inträffade. Hon låter sig ej påverkas i sin inställning. För henne är det ultratidig hemgång sex timmar efter en normalförlossning som gäller.

Visst är det korrekt att friska kvinnor inte ska vårdas på sjukhus. Det är dock inte samma sak som att mammorna ska skickas hem sex timmar efter sin förlossning. Nog har det gått väl långt om den nyblivna mamman knappt hinner komma upp på benen och duscha innan det är dags för hemfärd.

Att vänta barn och att föda barn är en stor kraftansträngning både fysiskt och psykiskt och alla kvinnor borde ha den självklara rätten att få vila ut ett eller ett par dygn efter sin förlossning. Under denna tid hinner barnet också bli observerat och undersökt av barnläkare två gånger för ökad säkerhet och trygghet. Att missunna barnafödande kvinnor och deras nyfödda barn detta tycker jag kan jämställas med kvinnoförtryck.

Att jämföra dagens förlossningsvård och eftervård med den man hade på 1950- och 60-talen som verksamhetschefen gör tycker jag är irrelevant.

Då vårdades barnen tillsammans med 20-talet andra barn på barnsal och mammorna på sal med andra nyförlösta. I dag är barnet tillsammans med mamma och pappa dygnet runt oftast i eget rum. Mammorna är också snabbt uppe och sköter sitt eget barn. Risk för infektioner hos barnet och blodpropp hos mamma minimeras.

Självfallet är det besparingsiver som leder fram till så här extrema rutiner. Under hösten 2010 då Ingegerd Lantz dessutom var tillförordnad verksamhetschef för barn och ungdomssjukvården i länet lade hon fram ett extremt förslag om att lägga ned nyföddhetsvården i Hudiksvall med bibehållen förlossningsverksamhet. Ett sådant förslag går helt på tvärs mot Socialstyrelsens rekommendationer för säker förlossningsvård och väckte givetvis starka protester inom professionen. Landstingsstyrelsens ordförande Eva Tjernström har dock åtminstone tills vidare stoppat ett så illa genomtänkt förslag.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP)

Hudiksvall

landstingsfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel