Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex miljoner fattas till kulturkvarteret

Det fattas ytterligare sex miljoner kronor för att färdigställa det pågående bygget i kulturkvarteret i Bollnäs – och kostnaden är nu uppe i 83 miljoner.
Det beskedet fick politikerna i kommunfullmäktige sent på måndagskvällen från tekniska nämndens nye ordförande Kent Hedberg (SVP).

Kent Hedberg (SVP) presenterade den oönskade nyheten, när fullmäktige behandlade den mycket kritiska revisorsgranskningen av "Investeringsprojektet kulturkvarteret", som presenterades i höstas.

- Det här är en följetong som kommer att gå till Bollnäs kommuns historia. Det är fasansfullt och förskräckligt illa hanterat, kommenterade Kent Hedberg projektet – som han och hans parti varit "konsekventa nej-sägare" till från början.

I dag finns det färska siffror som visar att kostnaden är uppe i 83 miljoner kronor – jämfört med beräknade 51 från början, meddelade han:

- Egentigen skulle kommunen bara stå för 18 miljoner – men av externa sponsorer och EU-bidrag fick vi inget.

Ingrid Hammarberg (FP) framhöll att hon är väldigt stolt över att vara en av dem som tog initiativet till upprustningen i kulturkvarteret, när man nu ser resultatet. (Däremot var hon inte stolt över hur ärendet hanterats.)

- Men vi får inte glömma att det här är mycket positivt för alla barn och ungdomar – och snart flyttar det in en ungdomsgård också. Det här ska man komma ihåg, när man sprider galla över kulturkvarteret, något som också drabbar alla som jobbar där.

Olle Nilsson Sträng (BP) ansåg att den dåvarande borgerliga kommunledningen genade i hanteringen av ärendet från början (2006) och att det gick fel på en gång:

- Vi skulle få 25 miljoner i sponsring och EU-bidrag, men det var så långt från verkligheten man kan komma. Och det blev tokigt när man började bygga om, utan att undersöka fastigheten.

Man kan inte vara stolt, när pengarna rullar på det här viset, ansåg Olle Nilsson Sträng – som 2006 var socialdemokratiskt oppositionsråd:

- Det här tar pengar från vård, skola och omsorg. Men ingen klandrar kulturskolan, utan hur bygget har skötts.

Nuvarande kommunalrådet Marie Centerwall (S) konstaterade att gjort är gjort – och att mycket hade kunnat göras på ett bättre sätt:

- Vi måste alla ta till oss kritiken från revisorerna.

Flera politiker var självkritiska till hanteringen och uppföljningen av byggprojektet i kulturkvarteret – och hoppades att kontroll och uppföljning ska fungera bättre i fortsättningen.

- Nu räcker det med bortförklaringar – nu går vi vem och gör jobbet, så det blir rätt nästa gång, sa Erika Engberg (S) när debatten drog ut på tiden.

Frågan om ytterligare extraanslag till det pågående bygget i tidigare Folkets hus/biblioteket och kulturskolan kommer upp på tekniska nämndens sammanträde den 13 juni. Ett par veckor senare, den 30 juni, är det meningen att byggprojektet ska vara klart.

i de ursprungliga planerna ingick också en upprustning av muséet i samma kvarter, men till det finns inga pengar avsatta.

Ombyggnaden av kök och restaurang – som nyligen togs i bruk av hyresgästen Kajsas kök och café – ingår inte heller i de 83 miljonerna. Den investeringen, på beräknade 5.8 miljoner, har en egen budget och räknas som en affärsmässig investering, där kostnaden ska täckas av hyresinkomster.