Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex miljoner back för socialbidraget

Nästan var femte gävleborgare i arbetsför ålder går på bidrag. Det är högst andel i landet. I Hudiksvall ökar utbetalningarna av försörjningsstöd kraftigt, prognosen visar ett underskott på sex miljoner kronor i kommunens budget.

Kostnaderna för socialbidrag har ökat i Hudiksvall under flera år, med i år pekar kurvan spikrakt uppåt. Den senaste siffran som är för juli månad visar att drygt tre miljoner betalades ut i försörjningsstöd, nästan en miljon mer än vid samma tid året innan.

– Det är fler som är arbetslösa och fler som blivit av med sjukpenningen, samtidigt som försämringarna i reglerna för a-kassa och sjukersättning som gjort att man behövt hjälp med mer pengar, säger Annica Westerberg, chef för stöd- och utvecklingsenheten i kommunen.

Väntetiderna är längre än normalt. Handläggningstiderna varierar, det kan ta flera veckor att få hjälp.

Hudiksvall inte ensam när det handlar om en ökande börda för socialbidrag. Nu flaggar SCB för ett trendbrott med fler bidragsberoende i år. Arbetslösheten har ökat och fler är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Mikael Löthstam säger att det som krävs för att lätta på kommunernas börda är att regeringen ändrar reglerna för socialförsäkringssystemet.

– Det som krävs är ett riksdagsbeslut där man beslutar att höja ersättningsnivåerna i a-kassan med några hundralappar så att folk kan överleva, säger social- och fritidsnämndens ordförande Mikael Löthstam (S).