Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex förstaplatser och en exploderad växellåda – händelserik helg för hälsingarna i back-SM

Det mesta gick åt Hälsingland när back-SM för bilar fortsatte med Röforsloppet i Arboga. Totalt levererade landskapet hela sex förstaplatser.
Lägg därtill att Peter Karlsson och Martin Jonsson i praktiken även säkrade titlarna i respektive klasser så är succén fullbordad.

Annons

Årets sjunde samt åttonde deltävling i SM avhölls i Röforsbacken utanför Arboga lördag och söndag. Tävlingen är en av landets äldsta inom motorsporten och firade nu 80 års-jubileum.

I Klass 1, Rallycross Super Car, slog SMK Hälsinges Lars Svensson till med seger i lördags. Västeråsaren Jocke Larsson var snabbast i det första åket, före Christer Nilsson, Sandviken. Lars höll tredje plats i ”halvtid”, men höjde därefter tempot med dryga sekunden i sitt andra framträdande. Detta räckte för att ta hem spelet.

På söndagen fortsatte Lars köra fort. Nu vann han båda omgångarna och skrev marginalen till 23 hundradelar före Christer Nilsson.

– Jag trivs bra här i Röfors och har presterat många bra resultat. Faktum är att jag debuterade här redan 1986, berättade en nöjd segerherre efteråt.

Och nu spetsade kampen om SM-guldet till sig rejält. Inför Arbogahelgen ledde Christer Nilsson tabellen med 13 poängs marginal före Lars Svensson. Nu skiljer endast två pinnar och epilogen i Lima om knappt tre veckor blir därmed helt avgörande om vart guldet hamnar.

Peter Karlsson har varit svår att tas med för de övriga förarna hittills i år i Klass 2, Rallycross 2400 cc. Men på lördagen fick Ljusdalsföraren nöja sig med en fjärdeplats och istället lade Henrik Flodin, Hälsinge, beslag på segerpokalen. En tiondel kom att skilja till andraplacerade västmanlänningen Patrick Wiik.

Peter tog dock gruvlig revansch dagen därpå. Inte nog med att han knep segern, tiden var dessutom så bra att samtliga förare i Klass 1 fick bita i gruset. Flodin slutade denna gång trea, 67 hundradelar från den översta pallplatsen.

Med 199 poäng totalt i protokollet är Kårböles fartkungs ledning i SM-tabellen till synes ointaglig.

– Är det verkligen så? Ja, men det känns ju riktigt bra, säger han själv.

Tre SM-guld fanns på meritlistan sedan tidigare. Två silver tillika. Nu kan ytterligare en guldpeng adderas till samlingen.

– Körningen stämde riktigt bra i söndags. Jag fick till det riktigt bra med spårvalet i det andra åket, fortsätter han.

Henrik Flodin parkerar på andra plats i tabellsammandraget. En bra körning i Lima innebär att han håller undan för Håkan Holmkvist, Gestrike – i nuläget på bronsplats.

Martin Jonsson kom till Röfors som tabelletta i riksmästerskapet. Men redan i starten för träningsåket i lördags gick det åt pipan för Woxnadalsföraren när växellådan i Opel exploderade i småbitar.

Efter att ha bytt drevsats inför det första tävlingsåket kunde Martin trots allt sätta snabbaste tid, även om det var på håret med en visit ut i skogen i målkurvan. Tiden stod sig loppet ut och Martin vann med dryga sekunden före Per Grubb, Fagersta.

Dagen därpå kunde Martin återigen sträcka armarna mot skyn. Nu lade han 65 hundradelar till andraplacerade hemmaåkaren Alexander Ström.

– Hemresan gick som en dans trots att vi kom hem mitt i natten. Satt riktigt bra med dubbelseger, i synnerhet på det vis det började, sammanfattar 29-åringen från Edsbyn.

Ännu bättre sitter måhända också att titeln i riksmästerskapet nu i praktiken är ett faktum. Bra häng på en framskjuten position i RM har också Jocke Halvarsson, Ljusdal, fyra respektive tvåa i fyrhjulsdrivna rallyklassen i Röforsloppet.