Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex finalister utvalda – rösta på Hälsinglands fulaste hus

 
Vår Stad
Visa alla artiklar

Vad är fint och vad är fult? När ni läsare nominerar de byggnader ni tycker är fulast, handlar det nästan enbart om hus byggda under andra halvan av 1900-talet.

Den här artikeln publicerades den 9 november 2016.

Ett 20-tal förslag på olika byggnader nominerades, och det finns till och med ett byggnadsminnesförklarat hus bland de sex hus som valdes ut att tävla om titeln Hälsinglands fulaste hus.

Vissa av dessa hus kommer kanske om några decennier att anses lika vackra och ovärderliga för de småstäder där de ligger som de allra äldsta husen.

Nu är det din tur att rösta – vilket tycker du är allra fulast? ( Röstningen är avslutad, vi presenterar resultatet på sajten inom kort )

TUNBACKA SERVICEHUS, HUDIKSVALL

På naturtomten intill Läroverket i Hudiksvall byggdes detta mörkbruna höga hus som invigdes 1979. Bristen på platser i äldreomsorgen var stor, och bygget måste komma i gång snabbt och ha ett stort antal lägenheter. Riksbyggens projekteringskontor i Sundsvall stod för bland annat arkitektritningarna.

GAMLA TELEVERKET, SÖDERHAMN

Ett stenkast från Hälsinglands vackraste hus, Rådhuset, ligger denna betonggrå 1960-talsbyggnad. Den är faktiskt klassad som byggnadsminne av riksintresse – det gäller hela kvarteret Elefanten, där också Rådhuskonditoriet ligger. För några år sedan fanns planer på att bygga om konstorshuset för att skapa bostäder.

HANTVERKSHUSET I LJUSDAL

"Öststatsbrutal mastodontbyggnad" är en kommentar till nomineringen av Hantverkshuset i Ljusdal, där bland annat Ljusdals-Posten har sina lokaler. Det togs i bruk sommaren 1969. Kanske är det just det uppförstorade formatet som gör att huset sticker ut i för övrigt småskaliga Ljusdal?

BOLLNÄS STADSHUS

År 1964 börjande man bygga det åtta våningar höga stadshuset efter ha rivit byggnaderna i kvarteret där bland annat Bergs konditori låg. Socialkontoret var först att flytta in i de nya lokalerna för precis 50 år sedan, vilket uppmärksammandes tidigare i år. Arkitekten hette Heino Krabu.

BERGSJÖ KOMMUNHUS

Just kommunhus ligger rätt i tiden för att betraktas som fula. Många uppkom på 1970-talet när kommunreformen gjorde att flera små kommuner slogs ihop och behovet av mer utrymme för administration kom till. Därför har äldre hus byggts ihop med lite nyare byggnad i denna byggnad.

FD DOMUSHUSET I BOLLNÄS

Detta hus vid Brotorget i Bollnäs får representera alla de varuhus som Domus byggde under 1960-talet. Kooperativa Förbundets Arkitekt-och Ingenjörsbyrå (KFAI) gjorde ritningar till många hus runt om i landet, i Bollnäs hette den ansvarige arkitekten Kornél Pajor.

Nu är bollen din! Vi registrerar din röst fram till den 15 november.

Röstningen är nu avslutad. Vi publicerar resultatet på sajten inom kort!

LÄS MER: Här är det: Hälsinglands vackraste hus

Sex byggnader har valts ut

"Politikerna har varit otroligt fega"

Bebyggelseantikvarien: "Stora kulturvärden står på spel"