Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex decennier svenska klassiker

Ett frosseri i svensk populärkultur.

Nya "Tusen svenska klassiker" tar itu med vårt gemensamma kulturarv.

- Men det är ingen listbok, säger journalisten Jan Gradvall, en av de fyra författarna.

Ett "kolla!" och ett "va?" avlöses snabbt av ett lika ivrigt "men guud, kommer ni ihåg det här?".
"Tusen svenska klassiker - böcker, filmer, skivor, tv-program från 1956 till i dag" är en orgie för nostalgikern, oavsett ålder.
1 000 klassiker uppdelade på sex decennier lämnar utrymme för både högt och lågt. Sanna Nielsens "Empty room" trängs inom samma pärmar som Ingmar Bergmans "Persona" och tv-programmet "Allsång på Skansen".

är en av fyra författare till boken.
- En klassiker i den här boken är ett verk som vi tycker har speglat och format den tid det har förekommit i, säger han.
Beslutet att omfamna fyra genrer; film, tv, böcker och musik, är en av huvudpoängerna med boken.
- Målet är att man ska kunna slå upp ett årtal och få en bild av hur det var då i Sverige.

blixtsnabbt till det oändliga antal listböcker som vi de senaste åren har bombaderats med. Men Jan Gradvall är bestämt på den punkten.
- Det är ingen listbok.Vi har lagt ner mycket jobb på texterna kring klassikerna, det är liksom de som är själva grejen.
De fyra författarna, Annina Rabe, Björn Nordström, Ulf Nordström och Jan Gradvall, har i mångt och mycket gått till sina egna bok- och skivhyllor för att hitta material.
- Och när vi hade satt ihop materialet till en bok fick grejen att vi vill skildra Sverige en ännu bättre effekt i uppslagen. Tv-programmet "Jacobs stege" på samma sida som singeln "Piccadilly Cirkus" säger ganska mycket, avslutar Jan Gradvall.