Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex byggnader har valts ut – nu ska Hälsinglands vackraste röstas fram

 
Vår Stad
Visa alla artiklar

Hälsingarna gillar inte modernism eller postmoderna hus, men gillar att tycka till det gör man. Tusentals röster har kommit in till omröstningen när det gäller Hälsinglands vackraste hus – en omröstning som avslutades på torsdagen.

Den här artikeln publicerades den 8 oktober 2016.

När de vackraste husen i tätorterna ska nomineras är det i stort sett enbart hus uppförda under 1800-talet eller 1900-talets första decennier.

Vet mer: Sex byggnader har valts ut – nu ska Hälsinglands vackraste röstas fram

Stenbyggnader med ornament och jugendinslag, gediget byggda enligt tidens moden, eller vackra trähus med snickarglädje är favoriterna. Om ursprungstanken med tävlingen var att byggnaderna skulle representera stadens olika hus, så har ni läsare gjort en egen bedömning av vad som hör hemma här. Och det är bara att böja sig.

Det har varit fantastiskt roligt att ta emot alla era förslag till vackra byggnader. Det finns några teman: industribyggnader, kyrkor, rådhus/tingshus och bostadshus i trä eller sten.

Tack för allt engagemang!

Läs även: Start för ny serie: Vad betyder staden för oss i Hälsingland?

Här är de sex husen som ni tycker är allra vackrast. Omröstningen är öppen till torsdag 13 oktober. Så sätt igång och rösta!

Här hittar du omröstningen: Vilket är Hälsinglands vackraste byggnad?

Tröneska gården på Storgatan i Hudiksvall uppfördes av råd- och handelsmannen Per Tröne under första hälften av 1820-talet. Hans hus var stadens största och förnämsta, med många snidade utsmyckningar. Kung Karl XIV Johan bodde i husets övervåning vid sitt besök i staden 1835.

Tröneska huset blev en förebild för de övriga handelsgårdarna som byggdes strax efteråt. En period hade huset stora butiksfönster på undervåningen, men är nu återställt till ursprungligt skick.

Rådhuset vid Rådhustorget i Söderhamn är mångas favorit och uppfördes 1860. Det är det fjärde i ordningen som funnits i staden och byggdes efter ritningar av Gävles stadsbyggmästare Gustav N Runer.

Efter stadsbranden 1876 skadades det svårt men restaurerades 1876–1878 och fick dagens utformning i holländsk renässans med kalkstensdekorationer. Här håller Söderhamns kommunkansli till.

Öjevillan i Edsbyn är en liten bubblare i tävlingen, men älskad och nominerad av många. Den uppfördes 1909 efter ritningar av byggmästaren Olof Johansson (1867–1933). Han har kallats mannen som byggde Edsbyn och kom att bli en oerhört betydelsefull person när Edsbyn omdanades från bondby till stations- och industrisamhälle. Huset innehåller i dag både en förskola och privatbostad.

Läs även: Här är Olivias luftiga lägenhet – följ med in i Öjevillan

Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn tronar, som en barockröd bakelse, ovanför staden. Den är en centralkyrka med korsarmar och torn i mitten som är ritad av den kände arkitekten Nicodemus Tessin den yngre.

Kyrkan invigdes 1692. Namnet Ulrika Eleonora kommer av Karl XI:s gemål som gjort stora donationer till kyrkan.

Ljusnanhuset, den vackra gröna jugendbyggnaden som ligger i korsningen Västra Stationsgatan-Odengatan i centrala Bollnäs, är ritat av Johan Bååth. Han var bror till Bollnäs mer kända arkitekt Carl Bååth, som bland annat ritat Bollnäs konsthall/museum.

Ritningarna var klara 1912 och uppfördes av två byggherrar som hette bröderna Skoglund.

Iggesunds gamla järnverk är ett bruksminne som representerar en industriepok som präglat en stor del av Norrland. Det anlades vid 1870-talets början av bruksägaren Gustav. Järnverket, som lades ner i mitten av 1950-talet, består av rostugn, masugn, bessemerverk, lancashiresmedja m.m. Här finns ett bruksmuseum och på sommaren arrangeras olika kulturevenemang i lokalerna. Iggesunds Bruk grundades 1685, så rötterna är betydligt äldre än de byggnader som nu finns vid järnverket.

Här kan du rösta: Vilket är Hälsinglands vackraste byggnad?

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!