Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Servicepunkt i Los ska öka tillgängligheten för byborna

Kommunens första servicepunkt invigdes i fredags på Lotta-Boden i Los. Tanken med servicepunkten är att den ska bli en mötesplats och ett ställe där byborna ska få ökad tillgänglighet till samhällsservice.

Vad för typ av tjänster som erbjuds kan variera mellan de olika servicepunkterna. På Lotta-Boden kommer det bland annat att finnas datorer till låns, en caféhörna och turistinformation.

– Jag hoppas att folk får upp ögonen att man kan komma hit och till exempel komma med frågor, säger Lotta Persson som driver Lotta-Boden.

Läs också: Los får bidrag till eget kassasystem

På plats i Los under fredagens invigning var också kommunchef Claes Rydberg som pratade om landsbygdsutveckling.

–Ljusdals kommun prioriterar för närvarande utvecklingen av de mindre orterna. En servicepunkt är inte bara en mötesplats utan också en institution som gör att det känns att det finns tillräckligt med samhällsservice här ute.

Mariana Femling, som är projektledare för kommersiell service på länsstyrelsen, var den som fick äran att klippa bandet när servicepunkten invigdes.

Läs även: Vinterveckan i Los drar i gång med massor av aktiviteter: "Vi visar att vi finns"

– Det är viktigt att de som jobbar med det här ska få stöd för det. De som jobbar på landsbygden ska inte behöva jobba ideellt hela tiden.

Hon berättar att servicepunkter kan finnas på olika ställen, så som i butiker, caféer eller bibliotek.

– Det viktiga är att varje kommun, tillsammans med den som driver servicepunkten, kommer överens om vad just den orten behöver.

Läs även: Intraprenad påbörjad i Ramsjö: "Måste samarbeta över gränserna"

Hon uppmanar invånarna i Los att ta del av den service som kommer att finnas på Lotta-Boden.

– Det är viktigt med en mötesplats där man kan träffas. Jag vill ha det offentliga rummet som är öppet. Ni får den service ni förtjänar, så använd den.

Det planeras även för en servicepunkt i Ramsjö, men det är ännu inte klart när den ska invigas.