Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Servicemeddelande i mobilen blev bluffaktura

/
  • Konsumentverket har fått in många anmälningar mot lottolotteriet Euro Millions. En Edsbybo blev ansluten till lotteriet när han öppnade ett servicemeddelande i sin mobiltelefon.
  • En faktura från Gula Sidorna behöver inte innebära att räkningen kommer från det

Skojeribranschen är tydligen i full aktivitet så här inför semestrarna. Och deras påhittighet för att lura folk på pengar tycks vara gränslös. Under fredagen fick Ljusnans redaktion i Edsbyn in två olika exempel på sådana bluffakturor.

Annons

Sten-Olov Olsson i Edsbyn fick ett sms i sin mobil där det stod att det var ett servicemeddelande. Han öppnade det, vilket tydligen innebar att han tackade ja till att vara med i ett internationellt lottolotteri som heter Euro Millions. Enligt den faktura han fått löper tjänsten i 52 veckor med rätt att hoppa av efter fyra veckor. För dessa fyra veckor skulle han betala 399 kronor omedelbart. Dröjde betalningen så skulle han komma att krävas på hela årsbeloppet, 5 187 kronor. Något telefonnummer finns inte och den kundkontakt Euro Millions påstår sig ha på hemsida fungerar inte.

Sten-Olov Olsson vände sig till Konsumentverket där de har fått in mängder med anmälningar mot det här blufflotteriet. Den uppmaning han fick var att rita att bestrida fakturan och skicka tillbaks den till avsändaren.

Enligt Malin Fors som är handläggare på Konsumentverket har man nu fått in närmare hundra anmälningar angående lotteriet och en informationstext om lotteriet är på väg att läggas ut på verkets hemsida.

Den andra bluffakturan drabbades Berglunds Tandläkeri av. Det är en räkning på 988 kronor för företagsuppgifter på Internet från ett företag som kallar sig Gula Sidorna, det här är dock inte Eniros Gula Sidorna upptäcker man om man granskar fakturan utan ett av två skojarföretag man hittar på Handelns varningslista.

Mer läsning

Annons