Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Serietecknande Sara fyller jämnt

Hästfantast och illustratör. Så beskriver Sara Roos sig själv. Onsdagen den 14 maj blir hon 30 år.

Annons

Hon är uppvuxen i Rengsjö och har sprungit omkring i stall sedan hon var sex år. Vid fjorton års ålder började hon med trav och det fastnade hon för direkt.

I dag jobbar hon åt tränaren Jan Schön. Hon hjälper honom med hästarna och åker ut till tävlingar med dem, men där tar proffesionella kuskar vid.

– Jag har för dåliga nerver för att köra själv. Jag kanske tävlar någon gång i framtiden, säger Sara Roos.

När hon inte jobbar med hästarna så illustrerar hon allt från tavlor till serier. Hon berättar att intresset för illustration växte fram på samma sätt som känslan för hästar.

När hon var liten läste hon Min Häst och Mulle. Då blev det automatiskt så att hon började rita hästar, berättar hon.

– Jag har alltid varit fascinerad över att man kan kommunicera med bilder. Hur bild och text kan samarbeta. Jag vill kunna berätta en historia med hjälp av mina bilder, och det var därför jag började göra serier. Men det var först för några år sedan som jag bestämde mig för att jag skulle försöka satsa på illustrationen på riktigt.

Sara började med en utbildning på Sundsvalls Konstskola, och sedan fortsatte hon vidare till Serie- och bildberättarprogrammet på Högskolan i Gävle. Hon bodde i Gävle under den tiden, men bestämde sig sedan för att flytta tillbaka till Rengsjö.

I dag studerar hon på distans och läser Bildpedagogik A. Tre dagar i veckan befinner hon sig i stallet.

– I framtiden vill jag att mitt liv ska se ut som det gör i dag. Jag vill kunna vara i stallet flera dagar i veckan, och hålla på med illustrationer övrig tid. Jag kommer inte kunna släppa hästarna. En dröm vore såklart att få en serie publicerad i Min Häst, så det gäller att hålla i gång nu.

Hon berättar att själva födelsedagen kommer bli lugn, men i juni har hon och en av hennes närmsta vänner bestämt sig för att ha en fest.

– Fyller man 30 så ska det märkas. Det kommer bli mycket tårta, säger Sara Roos.