Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ser fördelar med ung arbetskraft

Sverige bygger satsar på ung arbetskraft och ser det som en fördel att anställa yngre personal.
– När vi anställer söker vi rätt person där personligheten är jätteviktig, säger Maria Skoglund, ekonomiansvarig.

Arbetsmarknadsläget slår hårt mot de unga i kommunen. Det är fler unga som blir arbetslösa under den pågående lågkonjunkturen och när det blir indragningar på arbetsplatser riskerar ofta ungdomar att hamna i sist in, först ut principen.

Ofta letar arbetsgivare anställda med erfarenhet, inte ungdomar som nyligen lämnat gymnasiet. Men det finns undantag. Informationsföretaget Sverige bygger ser det som en fördel att anställa ungdomar till sitt företag där de främst letar personligheten, inte erfarenheten.

– Historiskt sett har vi alltid anställt unga. Från början söktes personligheten och inte vad personen hade för utbildning innan då vi har internutbildning hos oss. Det lever kvar än i dag, säger Maria Skoglund.

Sverige bygger ser det som en fördel att anställa yngre personal där de har möjligheten att forma in personen i företaget. Men medelåldern har ökat något de senaste tio åren. Dels för att många har jobbat kvar och dels för att de i dag också anställer fler som faktiskt har yrkeserfarenheten och som då ofta är lite äldre.