Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sent mål avgjorde för Sverige i premiärmatchen under ishockey-VM

Lettlands misstag blev avgörande. Det tackade Gustav Nyquist för och petade in 2-1-målet i premiärmatchen av ishockey-VM i Ryssland.

Mötet blev rafflande och spännande. Det var först i förlängningen som Sverige säkrade segern mot Lettland.

Och det var efter ett lettiskt misstag. En tappade puck i egen zon innebar att Sverige fick två spelare helt rena mot Elvis Merzlikins. Alexander Wennberg skickade fram pucken till Gustav Nyquist – och Detroit-spelaren petade in det avgörande 2-1-målet.

Dessförinnan var det minst sagt en jämn match.

Tidigt 1–0

Även om spelet inte såg bra ut fick Sverige en bra start. Redan efter 2.52 small det till bakom Elvis Merzlikins i Ice Palace. Och det var i en situation där Tre Kronor-spelarna blandade tur med skicklighet. Mikael Backlund stod för turen. Jimmie Ericsson för skickligheten.Calgary-spelaren Backlund tog in pucken i Lettlands zon. I en närkamp med en back ställde han ena skridskon på pucken och tappade balansen. 27-åringen hamnade på rygg – samtidigt som pucken gled in i slottet. Där kom Skellefteås Ericsson i full fart och visade sin skicklighet. Med ett rappt och distinkt skott hittade han luckan över Merzlikins plockhandske och ordnade Sveriges 1–0-ledning.

Markström imponerade

Övertaget stod sig perioden ut och följdes av en mållösa andra period. Mycket tack vare Jacob Markströms målvaktsspel. Vancouver-spelaren, som är ett av sex NHL-proffs i den anmälda svenska truppen till ishockey-VM i Ryssland, stoppade bland annat vassa avslut från Oskars Cibulskis, Mikelis Redlihs och Gunars Skvorcovs i den första perioden. I andra fick han ut benskyddet och förstörde Gints Meijas fina soloräd.

Men 12.19 minuter in i tredje kunde Markström inte stå emot längre.Kristaps Sotnieks skott letade sig in Tre Kronors mål – Lettland var i kapp. I förläningen avgjordes mötet. Och allt efter Lettlands misstag i den egna zonen.