Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senayt får ett "språkbad"

Under ett år kommer Senayt Segay lära sig svenska och att arbeta som undersköterska på Håsta äldreboende.

Hon är 32 år och kom till Hudiksvall från Eritrea för fem år sedan. Under den tiden har hon läst svenska och undersköterskeutbildningen. Senayt Segay är en av fem utlandsfödda undersköterskestudenter som nu får särskild språkinriktad praktik inom äldreomsorgen i Hudiksvall. Utbildningsformen ska göra så att fler utlandsfödda kan börja arbeta inom omsorgen snabbare.

Sedan en månad tillbaka praktiserar hon på Håsta äldreboende och utbildningen pågår till årets slut. Tre fjärdedelar av arbetstiden arbetar hon som undersköterska och resten av tiden läser hon svenska.

– Jag är bra på att skriva och läsa, men det är jättesvårt att lära sig att tala svenska. Men jag utvecklas och blir bättre, säger Senayt Segay.

Hon vill så småningom läsa vidare, kanske till sjuksköterska.

– Vi får se, jag måste lära mig bättre svenska först. Jag hoppas att jag är riktigt bra på att prata när utbildningen är över, säger hon.

Helena Frisk har arbetat fyra år som undersköterska och är handledare för undersköterskestudenter som praktiserar på boendet. Hon utbildar sig nu också i att kunna handleda i språkkompetens, något som är helt nytt för henne.

– Det handlar mycket om att jag ska prata hela tiden och att sätta ord på allt. Det är så många fackord man behöver lära sig när man arbetar med det här. Jag har själv lärt mig ett nytt ord, "språkbad". Det betyder att man ska prata på hela tiden, att bubbla på för att ge praktikanterna så mycket ord som möjligt, säger Helena Frisk.

Hon och Senayt Segay hjälper 80-åriga Barbro Andersson att räta ut benen.

– "Räta" till exempel, vad betyder det? Vi har så många konstiga ord i svenskan, säger Helena Frisk.

Goda kunskaper i svenska språket är nödvändigt för att kunna arbeta i äldreomsorgen, förklarar hon.

– Det är klart. Sjuksköterskorna delegerar inte till oss om de inte är säkra på att vi förstår vad vi ska göra och att det blir rätt gjort. På samma vis kan vi inte prata med de boende och förstå deras behov om inte kan prata med dem, säger Helena Frisk.