Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sen svensk regeringsreaktion på att det kan bli Brexit

Regeringskansliet har i elfte timmen insett att det hålls en folkomröstning i Storbritannien som kan komma att påverka svensk politik på djupet.

Enligt uppgifter till ledarsidan har regeringskansliet i fredags gått ut med order till olika enheter att de till på tisdag ska redovisa vad konsekvenserna blir för svensk del av ett Brexit, samt för formens skull även ett Bremain.

Läs mer: Där hatet slår rot växer sorg

Att Storbritannien håller folkomröstning är ingen överraskning, det har varit känt i ett par års tid och datumet utlystes redan 20 februari i år.

Att regeringskansliet, med ett par dagars varsel samtidigt som en del nyckelpersonal redan har gått på semester, då begär in det man kunde ha förberett i lugn och ro under våren får betraktas med lätt höjt ögonbryn.

Två saker spelar med stor sannolikhet in. Det första är opinionsmätningarna som visar att Brexit-sidan kan vinna. Financial Times poll of polls visade under måndagen dött lopp, 44-44.

Det gör att det som framstått som en teoretisk, men mentalt avlägsen möjlighet, faktiskt kan inträffa inom kort. Ett EU utan Storbritannien blir ett helt annat EU än idag.

Dessutom har Sverige återigen fått en EU-minister genom Ann Linde (S), som både har europeisk förståelse och fokus på hur utvecklingen i EU påverkar Sverige.

Läs mer: Äntligen har Sverige fått en EU-minister igen

En del utredningar har gjorts tidigare, När det gäller ekonomin har Kommerskollegium gått igenom läget för handeln med Storbritannien, där den svenska exporten till öarna sysselsätter 66 000 personer. Men utfallet är svårberäknat vid ett Brexit eftersom det avgörs av vilken relation britterna väljer att ha till EU och hur lång tid det tar.

Det finns också andra områden som påverkas. Vad betyder ett Brexit för TTIP-förhandlingarna, möjligheten för andra länder att stå utanför euron, miljöpolitiken för att inte tala om EU:s utrikespolitik och sammanhållningen mot den ryska aggressionen?

Hur påverkas banden EU och Nato? Vad innebär det för det nordiska samarbetet? Vill Storbritannien ha särskild relation till Norden och Nordiska rådet? Vad händer om Skottland går ur Storbritannien och söker medlemskap i EU och Nordiska rådet? Uppräkningen kan fortsätta, och fortsätta.

Bättre sent än aldrig heter det, men det tyder på fantasilöshet att inte ha gjort hemläxan i tid. Och om fler regeringar i Europa inte har scenariokartorna i ordningen kan det bli en stormig tid framöver om britterna röstar för ett Brexit.

Läs mer: Därför behöver återvinna förtroendet för den liberala demokratin

Att både EU och Storbritannien mår bättre av ett Bremain, och att det är tillsammans vi kan lösa gränslösa utmaningar är en annan sak. Men en regering måste också, i tid, planera för att rädslor och allmänt missnöje slår empirisk klokskap. Att vara förberedd gör kriser lättare att hantera.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#11 Brexitspecial

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar