Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesteruppehåll i infekterad debatt

/

God morgon Ljusdal! Nu är Almedalsveckan slut och såväl stora som små politiska makthavare tar semester.

Annons

Det innebär att landet Sverige går ner på sparlåga och vi medborgare vilar också vårt engagemang. Vi tar det efter semestern är ett ganska vanligt förekommande svenskt uttryck i såväl näringslivet som inom politiken i slutet av juni och början av juli.

Nu har vi på allvar kommit in i den riktiga semesterperioden. Det officiella Sverige existerar knappt. Nu är det andra händelser än de typiskt svenska som dominerar förstasidorna på tidningarna och fyller radio- och TV-nyheterna.

Helt plötsligt finns det utrymme för nyheter som inte är kopplade till politik och traditionellt näringsliv. I vår del av världen, Ljusdals kommun, får typiska sommarhändelser uppmärksamhet och de stora morgondrakarna letar i det internationella arkivet, som inte tagit riktig semester än, efter något som kan locka till läsning.

Det politiska livet i Ljusdal tog semester mitt i en infekterad debatt om nedskrivningar av kommunala tillgångar. Ska bli intressant att se om debatten tar ny fart efter ledigheten eller om den faller i glömska.

Tror faktiskt att den här varbölden behöver diskuteras ett varv till och när den tar fart kommer med största sannolikhet även frågan vem/vilka det är som egentligen styr kommunen att ställas.

Har den så kallade politiska smartnessen bakom nedskrivningarna verkligen initierats av politikerna eller kommer det från tjänstemännen? Vet ens alla på regeringssidan i Ljusdal vad som döljer sig bakom anledningen till nedskrivningarna och vad det får för konsekvenser både resultat- och budgetmässigt? Har en känsla av att Bodil Eriksson (FP) knackat på en ganska känslig tå och det är förhoppningsvis fler än oppositionspolitikerna som vill ha svar på de här frågorna. Men det tar vi som sagt efter semestern.

Några rader om revolutionen i norra Afrika och mellanöstern. Vad händer? Hur blev det?

Tröttnade riksmedia på att rapportera när de så kallade folkliga resningarna på torgen upphörde? Hur är läget i Libyen, Egypten, Syrien, Jemen och inte minst i Tunisien där allt började?

Har det blivit vardag igen eller är det nya revolutioner efter revolutionen på G? Hur ser det politiska/religiösa fraktionerna ut som har tänkt sig ta över makten i dessa länder?

Kanske får vi svar på en del av dessa frågor nu under sommaren när den inhemska marknaden drabbas av torka.

Mer läsning

Annons