Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semester vid foten av Taurusbergen

LjusdalsNytts och Hudiknytts reporter Göran ”Persa” Wahlberg reste i höstas till Kemer i Turkiet. Det är ett bra resemål för solhungrande nordbor och och säsongen är mellan april och oktober. På sin resa mötte Persa katten Vodka och fick en oförglömlig födelsedag ute till havs.

Annons

Kemer ligger 60 kilometer från flygplatsen, resan gick genom en av Turkiets största städer Antalya. Vägen är till stor del kantad av pinjeträd och längs med kusten kan man njuta det turkosa Medelhavet. Såväl bukter som naturliga hamnar trängs längs med den idylliska kuststräckan. För inte allt för länge sedan kunde man endast nå Kemer sjövägen. Kemer är en småstad som är omgiven av de mäktiga Taurusbergen och det glittrande havet. Här finns det mesta för barnfamiljer. Lagom trafik, lugna stränder och en mängd aktiviteter för de yngre. Här finns shopping, nöjesliv och spännande sevärdheter inom rimliga avstånd.


Taurusbergen gör att klimatet är varmt ända in i oktober. Kemer har en befolkning på cirka 17 000 men som under högsäsongen ökar till cirka 50 000. Hotell finns det i alla kategorier, från lyxhotell till vandrarhem.
Vårt hotell Ambassador är ett fyrstjärnigt hotell med god standard och service. Rummet var perfekt, på översta våningen med utsikt över pool- och bar och en bit av Medelhavet. Den kvinnliga bartendern i poolbaren hade tagit hand om en kattunge vars mamma blivit överkörd. Första gången när hon kom med ett fat och ropade vodka, frågade jag henne. – Ger du katten vodka?

Hon skrattade:

– Nej, katten heter vodka.


Jag gjorde även debut som magdansare. Av någon konstig anledning kom en magdansös fram till mig och trots mina protester fick jag lov att rotera med både mage o höfter. Kul? Inte för mig, men för publiken.
Vi hade bokat all inclusive. Det innebar att all mat och dryck ingick i priset. Personligen tycker jag att det var på både gott och ont. Nackdelen var att man tillbringade mycket av tiden på hotellet. Det hade varit mysigt att gå ut och äta på någon av de restauranger som finns i staden.  Kemer har en av Medelhavets största gästhamnar för långseglare, där trängs gületbåtar med småbåtar, segelbåtar och exklusiva yachter från hela världen. Alldeles vid Marinan ligger den allmänna finkorniga sandstranden Moonlight Beach. Där finns också Moonlight Park, som är en stor trädgård med tennisbanor, delfinarium, vattenpark, kaféer, barer och nattklubb.

Nedanför hotell Ambassador finns den större stranden Public Beach. Där erbjuds man att hyra surfingbrädor, jetskis och drakflygning. Jag avböjde drakflygningen trots påtryckningar. Varje hotell har sin egen lilla strand, med en liten bar för förfriskningar. Temperaturen i havet var 30 grader och det kändes lite läskigt när fiskarna nafsade på benen. Utbudet på utflykter rådde de ingen brist på. Men jag rekommenderar att beställa utflykterna i Kemer. Priserna är mycket fördelaktigare. Vi tog den lokala bussen till ruinstaden Phaselis. Från busshållplatsen och ner till ruinstaden var det en lång och varm promenad. Hettan gjorde att strupen kändes som sandpapper. Jag såg förfriskningsstället nere vid ruinstaden som en hägring, vilket det också var. Den var stängd för säsongen. Vi delade på en liten flaska vatten för att överleva och orka ta oss tillbaka till bussen. Men trots det var utflykten värd sitt pris.


Ett annat måste är marknaden varje fredag. Där finns utbud av allt från märkeskläder, guld, klockor och mattor. Nackdelen var att så fort man stannade och råkade nudda ett klädesplagg, så hade man en försäljare efter sig. Och gick man bara vidare så blev det en sur försäljare. Men skulle man handla av alla för att de inte skulle bli sura, så hade man ju haft halva marknaden med sig hem.
Jag firade min födelsedag i Kemer. Vad passade då inte en gammal sjöman bättre än att åka på en Gületkryssning, i piraternas gamla farvatten, längs den klippiga kusten fram till Phaselis och de tre öarna. Solen lyste från en klarblå himmel och vi låg och njöt på det solvarma däcket, och lät oss svalkas av en lätt bris och ett dopp i det ljumma havet. Vi gjorde ett antal stopp för bad, där vi slängde oss från båten ner i vattnet. Under tiden fiskade besättningen och serverade sedan nyfångad fisk med grönsaker, bröd och öl. Ibland är det härligt att fylla år.

Ska man säga något negativt om Kemer, så ska det vara att turistande nyrika ryssar har skämt bort butikerna med att inte pruta. Det gör att det är ganska dyra priser i Kemer. Förutom det så är det ett resmål som jag gärna skulle återvända till.