Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seko stämmer fritidsförening på 14 miljoner: "En sorglig historia"

Seko-klubben stämmer fritidsföreningen på de 14 miljoner kronor som förts över från klubbkassan.
– Den absolut viktigaste frågan för oss är att medlemmarna får tillbaka sina pengar, säger Jonas Pettersson som är kanslichef på Seko.

Under onsdagen lämnades en stämningsansökan in till Hudiksvalls tingsrätt där Seko väg och ban Gävle-dala 221 kräver Väg och ban trafiksäkerhetsförening på 14 miljoner kronor. Eftersom den tidigare fritidsföreningen startades av fackklubbens tidigare styrelse har Seko med stämningen på sätt och vis inlett en rättsprocess mot sig själva.

– Det här är verkligen unikt i vår organisations historia, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jonas Pettersson.

Beslutet att stämma fritidsföreningen, kommer efter det att ansträngningarna att få tillbaka pengarna på annat sätt visat sig vara fruktlösa.

– Vi har haft kontakt med föreningens advokat och skickat ett krav på att de 14 miljoner kronorna skulle betalas till ett visst konto ett visst datum, men det dök inte upp några pengar. När det inte nådde resultat beslutade vi att stämma de inför tingsrätten, säger Jonas Pettersson som utöver pengarna också är angelägen om att bringa klarhet i den här miljonhärvan.

Det som är känt är att den tidigare klubbstyrelsen i Seko-klubben, som har sitt säte i Ljusdal, 2008 bildade en fritidsförening som i sin tur startade ett bolag, Exvia AB. Under de följande sex åren förde klubbstyrelsen över sammanlagt 14 miljoner kronor från klubbkassan till föreningen och bolaget. Den tidigare styrelsen är suspenderad. Vi har sedan tidigare berättat att den avskedade ombudsmannen Bosse Hedin är firmatecknare i bolaget och därför har full kontroll över pengarna.

Läs också: Avskedad har kontroll över Seko-pengar: "Man blir rent ut sagt förbannad"

Men resten är fortfarande höljt i dunkel. Därför innehåller stämningsansökan, förutom krav på pengar, också krav på svar. Man vill få ta del av boksluten och räkenskaperna för att på så sätt förstå var pengarna tagit vägen och hur de kunde försvinna.

Läs också: Fortsatt mysterium var Seko-miljonerna finns

Parallellt med den här stämningsansökan har åklagaren också inlett en brottsundersökning mot de inblandade med rubriceringen trolöshet mot huvudman.

Att invänta resultatet av den processen är emellertid inte aktuellt, enligt Jonas Pettersson.

– Vi har inte den tiden, vi kan inte vänta hur länge som helst. Vi måste öka trycket och få in en snabbare process för få reda på hur mycket pengar som finns kvar, hur mycket som har använts och vad det har använts till.

Om den här stämningsansökan leder till att alla 14 miljoner kronor letar sig tillbaka till klubbkassan för Seko Väg och ban Gävle-Dala, kan kanslichefen inte svara på i nuläget.

Vad är värst anser du, att pengar försvunnit eller sättet de gjort det på?

– En kombination, det ena är inte värre än det andra. Men sammantaget är det här en väldigt alarmerade och sorglig historia, säger Jonas Pettersson.

Läs också:

Så svarar avskedade ombudsmannen om Seko-härvan

Seko-härvan: Paintball- och fordonsaffärer skapar frågetecken

Seko-föreningens villavagn finns i Malung

Efter avslöjandet: Avskedade Seko-ombudsmannen anmäls för miljöbrott