Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seko-medlemmar om försvunna pengarna: "Det är ju för jävligt"

Många av Gävle-Dalaklubbens medlemmar är upprörda över de försvunna 14 miljonerna och har inte hört att någon stuga, skoter eller fritidsanläggning skulle finnas tillgänglig för dem att hyra.

Det var i mitten av juli som Seko-förbundet meddelade att hela styrelsen i Gävle-Dalaklubben Väg och Ban 221 hade suspenderats. Anledningen var att drygt 14 miljoner av klubbens pengar hade förts över till en fritidsförening och att styrelsen inte ville redogöra för vad pengarna har använts till.

Läs också: Fortsatt mysterium var Seko-miljonerna finns

Miljonerna kommer från de avgifter medlemmarna betalar in till klubben varje månad. Av fackföreningsavgiften på cirka 500 kronor går nära 100 kronor till den lokala klubben, som därmed får in omkring 2,5 miljoner kronor i medlemsavgifter per år. Hur de 14 miljonerna har spenderats är oklart. Om det finns något kvar sitter dessa på konton som Seko-förbundet inte kommer åt eftersom den suspenderade klubbstyrelsen inte släpper kontrollen över pengarna.

Det är en situation som många klubbmedlemmar är upprörda över. Stig Ingemar Ingels jobbar med vägar på NCC i Dalarna och tycker att något luktar ruttet över hela situationen.

– Det är ju för jävligt egentligen, lite skamligt faktiskt.

Robert Söderström är skyddsombud på NCC Söderhamn och är orolig för att förtroendet för facket kommer att minska efter den här händelsen.

– Man vill ju gå under jorden som förtroendevald. Hela affären luktar ju. Det är ju i alla fall våra pengar, och vi har inte fått erbjudande om någon stuga eller något. Att det är paintballklubbar involverade, det måste ju redas ut.

Han hade inte hört talas om att fackklubben hade startat en fritidsförening.

– Nej, det blev som en fullständig överraskning. Det har ju inte fungerat så som det skulle ha gjort. Då skulle de ha varit redovisningsskyldiga och korten skulle ha lagts på bordet. De har ju mörkat allt.

Även Leif Zetterblom på NCC i Gävle tycker det är bekymmersamt att medlemmarna inte har någon insyn i var pengarna har tagit vägen.

– Visst verkar det skumt. De pratar om stugor som ska gå att hyra, men det har inte jag har hört om. Det verkar inte vara öppet för alla, och vi har ingen insyn i vad de gör med pengarna. Jag blir förvånad, det borde finnas massor med bra saker att tillgå för medlemmarna.

Mattias Ek jobbar på STRABAG i Gävleborg och tycker det är konstigt att medlemmarna inte får någon insyn i fritidsföreningens aktiviteter.

– Då blir det lite misstänksamt. Det är ju våra pengar, det är vi som har betalat in dem.

Inte heller Anders Rytter på Peab Dalarna har hört talas om några stugor och annat som medlemmarna ska ha tillgång till.

– Det är tråkigt om det har försvunnit pengar, men man vet ju inte så mycket ännu.

Hans-Olov Olsson på NCC Dalarna har fått många samtal från bekymrade medlemmar.

– De låter lika förskräckta allihop. Vi har haft en jättebra och fungerande klubb. Så jag vet inte varför. Men jag tror inte att det är någon fara med att några pengar som är borta.

Varför tror du inte det?

– Jag vill inte säga något, du får ta det med någon advokat. Jag är så lite involverad i det.

Läs allt om Seko-skandalen här!