Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seglardröm på torra land

Ett pärlband av båtar på väg över Hudiksvallsfjärden, förkunnar att sommaren är slut. Som vita pärlor på ett snöre gled de från småbåtshamnen till Reffelmansviken, där sommardrömmen blev lagd i torrdocka för säsongen, medan svallvågorna planade ut och försvann.

Annons

De låg i kö vid bryggan för båtar och båtfolk. Under tiden trålade tankarna de dagar som kom och gick. En eller annan båttur blev det, lite drog man runt i skärgården. Det kunde ha varit mer. Och för all del, mindre. Utan att man visste ordet av, var sommaren förbi.

– Tyvärr kom vi ut väldigt lite. Vi bygger hus, och då har man inte så mycket tid till annat. Nu ska båten hem och bli tvättad, konstaterade Carina Bohlin, Forsa, som tillsammans med maken Tommy hämtade hem båten för vinterförvaring.

Carina och Tommy Bohlin är erfaret båtfolk, som alltid har haft båt. Bill Gillen har haft båt i två somrar nu, och det har varit ömsom vin ömsom vatten i båtlivet, bekände han.

– I fjol var det bara krångel. Jag körde på land och jag körde på grund. Jag stod på land nästan hela sommaren. I sommar har jag varit ute kanske tio, tolv gånger. Det blev inte mer, beroende på både väder och tid.

Det var en hektisk lördag i Reffelmansviken. En efter en togs båtarna in till lastplatsen, där ägarna högg i taljor och gjordar och rekade in sommarnöjet med tyngdpunkten rätt inför lyftet. Vattenlinjen blottades, och undersidan av skrovet med alger och allt, och där kom kölen. Och så var båtsäsongen slut för i år. Bernt Hallberg manövrerade kranen, som så många gånger förr. Det blir runt hundra lyft på hösten. Och på våren.

– Och det har aldrig gått galet, förklarade han.

Bakom stängsel och galler i Reffelmansviken gjorde Håkan Wilhelmsson en sista städinsats, med högtryckssprutan.

– Jag måste tvätta av det värsta, det blir hopplöst att få bort om det får torka in. Vaxa och bottenmåla får jag göra till våren.

Samstämmiga kommentarer bland folk som minglade på platsen vittnade om vårlig tro, och grusat hopp, och summeringen att det har funnits somrar då man seglat mer och längre, eller kört sin motorbåt mot horisonten lite oftare. Somrar med sol och många lediga dagar. Somrar med förlig vind, och färre plikter att ta hänsyn till. Båten lyfts på plats, presenningen förankras, och det blir höst med mörka kvällar. Då lockar havet igen, och man längar efter öppen sjö, och drömmarna vaknar till liv.