Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Segersta anno 1888 klubbas i Stockholm

En oljemålning av Carl Johansson med motiv från Segersta 1888 säljs på Stockholms auktionsverks klassiska auktion den 11 juni.
Vid sidan av Helmer Osslund räknas Carl Johansson som landets främste skildrare av Norrland.

Carl Johansson föddes i Härnösand 1863. Redan i ungdomsåren upptäcktes hans konstnärliga talang och som nittonåring antogs han till Konstakademien. 1885 deltog han i den berömda "Opponenternas utställning", vilken introducerade det franska friluftsmåleriet för den svenska publiken.

Hans konstnärskap ledde även till internationella framgångar. 1889 var Carl Johansson representerad på Världsutställningen i Paris, där han erhöll priset "mention honorable" för målningen Vinterdag i Sverige. Även om han vistades en hel del i Frankrike och på Teneriffa var det just skildringarna av det norrländska landskapet som kom att göra honom berömd.

Målningarna från andra hälften av 1880-talet, utförda i friluftsmåleriets anda, utgör höjdpunkterna i karriären och det är just under denna period, närmare bestämt 1888, som Carl Johansson befinner sig i Hälsingland. Förutom ett par landskap från Bollnäs, målar han detta år det nu aktuella motivet från Segersta.

Målningen, med sin praktfulla ram, mäter endast 21 x 29 cm och har fått utropspriset 10 000–12 000 kronor. Det lilla formatet har Carl Johansson gemensamt med andra stora konstnärer vid den här tiden.

Carl Johansson avled på Lidingö 1944. På dagen fyrtiofyra år senare öppnades en minnesutställning över konstnären i Stockholm. Ett av verken som visades då var målningen från Segersta.