Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seger för piraterna och moderaterna

Nu har eleverna på Hälsingegymnasiet röstat i sitt eget EU-val.

Annons

Moderaterna, Piratpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna får flest röster om eleverna på Hälsingegymnasiet får bestämma utgången av EU-valet, den 25 maj.

I tisdagens skolval blev det en jämn match mellan de fyra partierna. De två förstnämnda fick 13,4 procent av rösterna vardera. Medan Centerpartiet och Socialdemokraterna fick 12,9 procent.

Omröstningen föregicks av en veckas demokrati- och politikfokus, med bland annat en debatt mellan kandiderande partier.

– Det viktigaste med det här är att eleverna har fått öka sina kunskaper kring partierna och att det har pratats politik elever sinsemellan den senaste veckan, säger samhällsläraren Thomas Kanth.

I Hälsingegymnasiets val blev Sverigedemokraterna femte största parti med 9 procent av rösterna, tätt följt av Miljöpartiet (8,5 procent) och Feministiskt Initiativ (8 procent).

– Enskilda partier, som till exempel Piratpartiet, sticker ut. Men så brukar det vara i skolvalen och det är svårt att dra några slutsatser av det här, säger Thomas Kanth.

Av eleverna valde 6 procent att rösta blankt. Det nybildade satiriska partiet Satanistiskt Initiativ, som på kort tid fått över 21 000 följare på Facebook, fick nöja sig med måttliga 1 procent av elevernas röster. På Hälsingegymnasiet deltog 201 av 250 elever i omröstningen, vilket motsvarar ett 80-procentigt valdeltagande.

Ett skolval är ett val som anordnas på en skola där elever i årskurs 7-9 och gymnasiet röstar och arrangeras på samma sätt som ett vanliga val. Förutom Hälsingegymnasiet är det endast Bromangymnasiet i Hudiksvall och Bergsjö skola i Nordanstig som valt att delta i årets skolval till EU-parlamentet.