Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SEB-svindlaren släppt i väntan på åtal

Snart väcks åtal mot 28-åringen från södra Hälsingland som ska ha svindlat SEB på 52 miljoner.

– Bevisläget har förbättrats, säger åklagaren Tore Widetjärn.

Dessutom misstänker han 28-åringen för fler grova bedrägerier.

28-åringen står först på tur att åtalas i den härva där ett femtontal personer misstänks ha varit delaktiga i ett svindleri mot SEB. Som bankanställd ska han i mitten av oktober ha tagit ut runt 52 miljoner kronor från ett 20-tal kunders konton.

Under våren hoppas åklagaren Tore Widetjärn kunna väcka åtal mot 28-åringen för banksvindeln. Efter honom kommer de övriga misstänkta att åtalas i två omgångar, för två olika typer av brottslighet. De 52 miljonerna har först satts över till bolag och där har pengarna sedan hämtats ut.

28-åringen medger inför tingsrätten, via sin försvarare, att det finns sannolika skäl att misstänka honom för banksvindeln.

I början av mars släpptes han på fri fot, eftersom utredningen har kommit så långt att han inte anses kunna försvåra den längre.

Sommaren 2010 ska mannen ha gjort sig skyldig till tre fall av grovt bedrägeri och två fall av försök till grovt bedrägeri. Brottsplatser som dykt upp i utredningen är SEB vid Medborgarplatsen och SEB Vaxholm i Stockholms län. Även där medger 28-åringen att det finns sannolika skäl att misstänka honom.

Ytterligare två brottsmisstankar har riktats mot honom, ett försök till bedrägeri dagen innan den stora svindeln mot hans arbetsplats och grovt bedrägeri i Stockholm under våren 2009.

28-åringen är uppvuxen i södra Hälsingland, men har i vuxen ålder bott på annan ort. Han är sedan tidigare ostraffad, bortsett från en fortkörningsbot från i somras.

I samband med att en nu 37-årig bedragare lurade Nordea i början av 2008, var han den banktjänsteman som löste ut falska postväxlar för 12 miljoner. Då dömdes han inte för något brott, men fick sparken. Trots händelsen lyckades han ändå få anställning på SEB.