Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se till att tekniken i hemmet fungerar

Låt IT-tjänster ingå tillsammans med avdraget för hushållsnära tjänster. Med en halverad kostnad för dessa tjänster kommer Sverige att etablera en helt ny marknad med en oerhörd potential både för näringslivet och också för Sverige som ledande IT-nation.

Osäkerheten i världen är fortfarande oerhört stor. Alla företag drar hårt i svångremmen och varslen duggar tätt. Att fackförbund och företag enats om löneminskningar med upp till 20 procent visar på vilken unik situation vi befinner oss i.

Hushållstjänster med skattereduktion köps nu av 255 000 hushåll enligt Demoskops beräkningar.

Branschen har nu över 6 000 heltidstjänster. De hushållsnära tjänsterna har enbart under det senaste halvåret ökat med 25 procent och man förväntar sig åtminstone samma ökning även detta år. De nya avdragsmöjligheterna har också givit positiva effekter i form av en minskad svart marknad och att fler har kommit i arbete. Av de nyanställningar som ägt rum har nio av tio gått från arbetslöshet till arbete.

Sammantaget en veritabel succé! Rot-avdraget har nu börjat ge effekt för de små företagen i byggindustrin.

Almegas senaste undersökning visar att en majoritet av svenska folket också vill ha samma avdrag för IT-tjänster i hemmet. Störst intresse visar äldre människor.

Dagens teknikfokuserade samhälle ställer stora krav på användarna. Exempelvis skulle avdraget kunna riktas till den som behöver få det trådlösa nätverket att fungera, laga en trilskande skrivare eller bara få i gång någon ny teknisk enhet som visat sig vara för komplicerad.

Sverige är världens främsta IT-nation. IT-sektor är en framtidsbransch där vi inte har råd att komma efter. Eurostat har i sina mätningar visat att svenska ungdomar upp till 24 år har den bästa IT-vanan och IT-kunnandet i Europa. Det är bland dessa ungdomar som nu massarbetslöshet hotar.

Nu finns det en unik möjlighet att lyfta Sverige och befästa vår position längst fram inom IT-området.

Låt IT-tjänster ingå tillsammans med avdraget för hushållsnära tjänster. Med en halverad kostnad för dessa tjänster kommer Sverige att etablera en helt ny marknad med en oerhörd potential både för näringslivet och också för Sverige som ledande IT-nation. Ungdomar med rätt kunnande men kanske inte alltid formella meriter i form av betyg och poäng kommer att kunna starta egna företag eller få en anställning i en viktig framtidsbransch som öppnar upp produkter och tjänster mot hushållen.

Anna König Jerlmyr riksdagsledamot (M)

ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Ulf Lindberg

näringspolitisk chef Almega

Daniel Nyman

vd antligen.com

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel