Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att du blir vaccinerad

/

Att vaccinera sig eller inte vaccinera sig verkar vara frågan på mångas läppar. Fast ännu aktuellare är troligen frågan om man ska vaccinera sina barn. Eftersom det är barnen som står i tur efter det att riskgrupperna har fått sitt vaccin.

När de första rapporterna om den nya så kallade svininfluensan dök upp var oron stor. Likaså när den första ordentliga vågen av influensafall drabbade Sverige i slutet av sommaren och början av hösten.

Annons

Sedan minskade antalet fall och oron dämpades. I takt med detta minskade också viljan bland allmänheten att vaccinera sig. Troligen på grund av att en hel del trodde att faran nu var över.

Och när rapporterna om biverkningar av vaccinet dök upp i media sjönk viljan ännu mer.

För någon vecka sedan vände det igen. Då fick svininfluensan förnyat grepp om Sverige. Och viljan hos allmänheten att vaccinera sig vände uppåt ännu en gång.

Att oron för influensan fluktuerar med ökningstakten och påverkas av mediernas rapportering är inte särskilt konstigt. Däremot borde det inte med nödvändighet vara likadant när det gäller frågan om vaccinering.

Det rationella vore att alla agerade så som de brukar göra. Det vill säga att man går och vaccinerar sig och sina barn.

Alla barn erbjuds i dag vaccin mot nio sjukdomar: polio, difteri, stelkramp, kikhosta, mässling, påssjuka, röda hund, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b och allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker. Det här görs genom ett bestämt schema och pågår fram till barnen är mellan 14 och 16 år.

Se på vaccinet mot svininfluensan på samma sätt som ni ser på den här vaccingeringen. Tycker ni att det är onödigt att barnen får vaccin mot de här nio sjukdomarna så kan ni ju lika gärna strunta i att vaccinera dem mot svininfluensan också. Men om du tycker att det är onödigt att chansa så gör du klokt i att även skaffa ett skydd även mot den här nya sjukdomen.

Visst finns det biverkningar med vaccinet. Men det gör det med alla vaccin. Och biverkningarna är ytterst sällan allvarligare än att drabbas av den sjukdom som det är avsett att förhindra.

Bidra inte till att sprida felaktiga uppgifter och myter om vaccinet. Utan ta reda på hur det verkligen förhåller sig innan du vidarebefordrar diverse påståenden.

För de allra flesta av oss dröjer det ännu några veckor innan det blir aktuellt med vaccinering. Den bristfälliga tillgången på vaccin tillåter inte annat. Det skulle absolut vara önskvärt att tillgången på vaccin var betydligt större. Inte minst eftersom vi nu är inne i den kallare perioden på året då influensaviruset trivs bäst.

Ju kallare desto lättare sprids smittan. Därför ser vi nu också en ordentlig ökningstakt i norra delen av landet, där det som bekant är kallare än de södra delarna.

Något förbättras situationen av att Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i går meddelande att de kommit fram till att en dos vaccin räcker för de allra flesta. Undantaget är barn under 13 år och personer med nedsatt immunförsvar, för dem krävs fortfarande två doser av vaccinet.

Just den bristande tillgången på vaccin gör att det finns anledning att ompröva det tidigare beslutet om att Sverige inte skulle ha en egen vaccintillverkning. En sådan tillverkning skulle exempelvis kunna samordnas med våra nordiska grannländer.

Fast det här är en fråga som ligger längre fram i tiden.

Det viktiga nu är att man ser till att bli vaccinerad. Så snart tillfälle ges. Både för sin egen och andras skull.

Mer läsning

Annons