Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se serietecknarnas Bländverk på 316 kubik i Hudiksvall

Serietecknare och illustratörer kallar sig paret Elin Hjulström Lord och Gustaf Lord från Gävle. Nu ställer de ut Bländverk på 316 Kubik i Hudiksvall med start lördag.

Gustaf Lord och Elin Hjulström Lord från Gävle bjuder på både ord och text – och lite skulptur i sin utställning hos Hudiksvalls konstgille.

Det var genom Gaffels digitala adventskalender som konstnärsparet fick kontakt med konstföreningen.

Som bildmakare är det förstås teckningen som får bära innehållet av känslor, innehåll och riktning. Elin Hjulströms tecknade figur Ipp möter naturens väsen i en- och flerrutingar. Stämningen är lite melankolisk och magisk, som en vindstilla gråvädersdag när dimmorna ligger över bergskammarna.

Jag associerar till japansk tecknad film när jag betraktar Elins serie teckningar i ett större format, Molnvandring. Bildrutorna är väldigt renskalade med vita skuggor på molnkanterna och växlande bildvinklar.

Gustaf Lord försöker vända på förhållandet bild-text genom att låta många ord ta bildens plats och i stället lägga in små korta illustrationer som pratbubblor. Han har också rationaliserat alfabetet genom att låta två bokstäver bli en. Hälften så långa texter, men obegripligt att läsa. Besökarna på 316 kubik får själva försöka, det ligger en anteckningsbok för hälsningar och budskap.

LÄS MER: Konststopp i Holmsveden

På en vägg är post-it-lappar klistrade som en tapetbård. De visar idéer, händelser, funderingar, porträtt och kroki med mera, som små snabba dagboksanteckningar i bild. Kul med just det här snabbskissade på en utställning, arbetsprocessen får man ju inte se så ofta annars.

Jag måste säga att jag blir lite imponerad av Gustaf Lords akrylmålningar, som annars inte är hans vanliga uttryckssätt. Men nu fick han lust att testa linjer och avskalade uttryck i begränsad färgskala. Och lyckades väl.

Fyra målningar från Medelhavets hotell och swimmingpooler, men i en mycket stiliserad form utan liv. Symbolmättat med husets linjer och ytor i blått och nyponrött. Titlarna ger djup. Hotell Lesbos, Lampedusa och Medelhavet associeras inte längre till lata semesterresor.

Utställningen invigs på lördag och pågår till den 1 maj.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här