Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se kraften hos defunktionsnedsatta

Under tre månader intensifieras ansträngningarna för att få in fler, många fler, funktionsnedsatta i arbetslivet. "Se kraften" är namnet på den landsomfattande kampanj som Arbetsförmedlingen startade den 25 september och som pågår året ut.

Janne Wahlman, rutinerad arbetsförmedlare i Bollnäs/Ovanåker, har varit med om ett och annat projekt. Nu är han kontaktperson i södra Hälsingland för den här kampanjen och hans dagar är fyllda med företagsbesök.

- Direktkontakten med företagen är viktig, säger han. Jag kan inte ordna praktikplatser per telefon. Chefen och jag måste träffas och prata.

Hittills har Janne Wahlman ordnat praktikplats åt tre.

* Hur många platser hinner du skaka fram?

- 20-25 skulle vara ett alldeles utmärkt facit. Det här är viktigt. Just nu har jag ett tiotal företag som anmält intresse. Det blir fler. Jag är optimist, säger Janne Wahlman.

- Vi måste gå förbi det yttre. Många funktionsnedsatta besitter alldeles utmärkta kompetenser inom en rad områden.

Om arbetsgivaren, arbetsförmedlaren och den arbetssökande är överens om villkor, typ av arbete, etc, skapas en praktikplats som under lyckliga omständigheter kan leda till anställning - ett riktigt jobb. Under praktikperioden står arbetsförmedlingarna för den ekonomiska ersättningen.