Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se födelsedagskuppen mot kände auktionisten: "Jag var inte alls beredd på det"

Säg Peter Ericsson och de flesta tänker på auktioner. Med sin karakteristiska mustasch och klubban rätt i hand har han ropat ut föremål i nästan 50 (!) år.
Därför passade det perfekt att 70-åringen överraskades med sång, blommor och exklusiv rom – mitt under pågående auktion.

Peter Ericsson laddar upp inför torsdagens firande. Då är det 70 år sedan han föddes – i Danmark!

– Min mamma var på genomresa i Danmark när hon födde mig. Men jag är uppväxt i Stockholm, berättar han.

Auktionisten vet ingenting om vad som står på agendan under födelsedagen. Det är fru Anita, de tre barnen och barnbarnen som har planerat allt.

Lika lite visste han om firandet under förra veckans torsdagsauktion i Bollnäs. Plötsligt tog Anita Blomqvist och Synnöve Lillemorsdotter över mikrofonen. Efter allsång, blommor och en flaska fin rom utbringades ett fyrfaldigt leve för 70-åringen – inför en fullsatt auktionshall.

Läs också: Gårdsauktionen i Rengsjö sändes i tv

Anita Blomqvist och Peter Ericsson har känt varandra sedan tiden i kommunfullmäktige, då han satt för Centerpartiet och hon för Socialdemokraterna.

– Jag var inte alls beredd på det här, men det är alltid roligt att bli uppvaktad. Jag blev uppvaktad på liknande sätt när jag blev 40, 50 och 60, men jag hade inte en tanke på det i år, säger han.

Hur känns det att bli 70?

– Det känns inget annorlunda, varken före eller efter. Det är bara siffror för mig. När man fyller 70 år blir det inte så mycket fest, då har man firat tillräckligt mycket redan. Det känns skönt att vara med familjen.

Peter Ericsson höll sin första auktion 1969 i Hertsjö, Bollnäs. Sen dess har det blivit i runda slängar 2 300 auktioner i hans regi.

Han kom in i branschen via hustruns familj, som hade Brolins auktionskammare i Bollnäs. På den tiden höll verksamheten till vid Magasingatan. Under Peters tid vid rodret flyttade de till nuvarande lokaler längs Anneforsvägen. Där hålls torsdagsauktioner och en gång om året även Hälsinglands kvalitetsauktion.

Läs också: Årets kvalitetsauktion blir en av de fem bästa genom tiderna

Peter Ericsson är utsedd värderingsman av Mellansvenska Handelskammaren och värderar och säljer konst. Han utför också värderingar vid bodelningar och dödsbon. Varje år anordnar han dessutom ett flertal gårdsauktioner runt om i Hälsingland.

Den välkände auktionisten började sin yrkesbana i skogen, men sadlade snart om till historielärare. Det var under studierna som han träffade fru Anita och insåg att auktioner tilltalade honom mer.

Genom åren har han sålt mängder med konst, porslin, hälsingeskåp och småprylar.

– Jag gillar verkligen allmogeföremålen och bondkulturen. Hälsingland är otroligt rikt på föremål eftersom vi inte har haft krig eller farsoter. Hudiksvall och Söderhamn har brunnit, men annars finns allt det gamla kvar.

Han nämner Alfta och Ovanåker som fina exempel.

– Där är varje mangårdsbyggnad i stort sett en hälsingegård. Det finns 1700-talsföremål i många hem och som man inte tänker på. Det är en kulturbygd i Hälsingland som är helt fantastisk.

Hälsingland ligger Peter Ericsson varmt om hjärtat. Det gjorde bland annat att han tackade nej till ett jobb som kommissarie på Stockholms auktionsverk 1980.

Vad är det mest udda du har auktionerat ut?

– Jag har sålt travhästar ibland, levande alltså. Jag sålde också kulissen från den amerikanska filmen som spelades in i Segersta (The girl with the dragon tattoo).

Läs också: Hollywoodkuliss säljs till högstbjudande

70-årsdagen påverkar inte verksamheten vid Brolins auktionskammare.

– Jag funderade på att lägga av vid 65, men jag tycker fortfarande att det är roligt att hålla på. Jag får energi och inspiration av att träffa människor. Jag hade säkert hållit på med auktioner vid sidan av, om jag inte haft det som arbete.

Men det som började som en hobby blev en livsform. En livsform och verksamhet som rullar vidare oförändrad.

– Det är jätteroligt och jag håller mig pigg. Jag har inget stoppdatum i nuläget, säger Peter Ericsson.