Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiktjejen om åren på college och varför det blev Sveriges bästa lag: "Otroligt imponerad"

Som 17-åring vann hon SM-guld med Modo. Två år senare åkte hon till college och nu, ytterligare två år senare är hon hemma igen. Nu ska hon ta en plats i svensk damhockeys bästa lag – Luleå. – Jag pratade med spelare jag spelat med tidigare och de sa alla att ”det här är det största svensk damhockey har idag”, säger 21-åriga Elin Johansson.

Annons

Hockeykarriären började i Hudiksvalls HC där det blev bland annat ett U18-VM innan det bar iväg till Ångermanland och hockeygymnasium i Örnsköldsvik för Elin Johansson. I Örnsköldsvik och Modotröjan blev det både SM-guld och silver under de tre år hon var där.

De två senaste åren har hon däremot spenderat på andra sidan Atlanten, i Mankato, Minnesota där hon representerat Minnesota State University.

– Det var en riktigt rolig resa med Modo. Under de tre åren jag var hade vi ett sådant jäkla bra lag, och vi hade sådant flow i allt vi gjorde, det var så himla kul, säger Elin Johansson.

Var det ett lätt val att åka över för spel på college?

– Jag hade hört från andra och så hur det var. Collegeidrotten är en helt annan grej. Många tycker att hockeygymnasium är en stor grej men det går inte att jämföra våra idrottsgymnasium med collegeidrotten. Där är det fullsatt på läktarna, och här får i Sverige får inte ens seniorlag ihop fulla arenor. Det är helt sjukt, jag kände att nivån är högre där borta. Jag kände att får jag chansen så tar jag den och sticker. Och så fick jag den.

Elin Johansson är hemma i Hudiksvall över sommaren, men snart går flyttlasset till Luleå.

LÄS MER: Hudiksvallsfostrade Elin Johansson flyttar "hem" – klar för svenska mästarna

På isen blev det totalt 58 matcher och tolv poäng i ett lag som tillhörde botten av tabellen under den tid Hudiktjejen var där.

– Det var ändå utvecklande, framförallt att komma från Modo där vi vann och vann. Man är ju inte nöjd med en förlust, men här kunde man ändå se det från andra vinklar. För mig var det utvecklande. Ligan vi spelade i var högsta ligan i hela landet och de som vunnit mästerskap varje år var våra motståndare, säger hon.

Det vanliga är att man stannar fyra år på college för att genomföra alla studier, men för Johansson blev det bara två år i delstaten Minnesota.

– Det var mycket runt, även om jag hade otroligt roligt när jag var där, men det var mycket runt om som inte var som jag tänkt mig. Jag blev utmattad som människa helt enkelt. När saker inte fungerar och man är så långt hemmifrån så blir det krävande. Och som kulturen är där så tar man alltid sig självförst, och jag trivdes inte riktigt i det där. Och det var därför jag valde att åka hem, säger hon.

Hon ångrar däremot inte att hon tog chansen och åkte över för två år sedan. Snarare tvärtom.

– Det var sjukt kul. Sjukt roligt. Man har lärt sig så mycket av att vara där. Det är en helt annan disciplin kring allt kring, kring skolan och hockeyn. Jag som van att kunna skjuta på ett prov, det fanns det inte en chans till där. Hockeymässigt var det samma disciplin. Det skulle vara hundra procent hela tiden, man kunde inte ha en dag på 90 procnet. Man utvecklas mer också, framförallt får både kroppen och hjärnan bättre uthållighet, det är framförallt det jag känner att jag lärt mig, säger 21-årige Johansson.

Nästa säsong blir det spel i Luleå för Elin Johansson.

LÄS MER: Damhockeyns bistra verklighet– fem spelare lämnar guldlaget: "Går inte att få ihop en heltidslön"

Från och med den kommande säsongen kommer Johansson att dra på sig Luleå Hockeys tröja, något som blev klart tidigare i våras efter att de båda parterna haft kontakt med varandra sedan i julas. Ett Luleå Hockey som satsar stenhårt mot att försvara sitt SM-guld. En satsning som Johansson gillar.

– Förut har jag upplevt att damlaget varit som en egen förening och att de gått efter U16. Här i Luleå är det herr- och damlaget först. Och som vi såg förra säsongen så lönar det sig att gå ihop som en förening. Alla är Luleå Hockey. Jag blev så otroligt imponerad när jag var där, att alla verkligen var en grupp. Det blir en väldig sammanhållning i föreningen.

Och hon tror att satsningen redan har smittat av sig på andra föreningar runt om i landet.

– Jag tror att det är många föreningar som har fått upp ögonen för det här, framförallt de större föreningarna. Det är ju inte bara Luleå som satsat, utan även Djurgården satsar otroligt mycket på sitt damlag, så det är fler föreningar som gör samma satsning men kanske inte riktigt är där Luleå Hockey är än. Men det är på gång. Jag tror att det kommer att bli mycket bättre för damer i framtiden och jag hoppas att utvecklingen fortsätter, säger hon.

Hon hoppas också att damhockeyn i Hälsingland kan ta steg framåt under de kommande åren, men att det krävs en del för att så ska bli fallet.

– Det finns väldigt många tjejer som är otroligt talangfulla. Vi har bra spelare i Hälsingland men det är också en föreningsgrej. Föreningarna måste säga att ”tjejer, ni är också välkomna”. Jag har två bröder och har alltid umgåtts med killar och spelat i pojklag så för mig var det ingen stor grej, men för många tjejer i dag tror jag att det kan vara lite ”men det är ju bara killar som spelar”. Men på den här nivån, från det att man är liten tills det att man blir junior är det inga problem, då kan man spela med killar, säger hon.

Hudiktjejen som är klar för Sveriges bästa ishockeylag.

Mer läsning