Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: "Vi ser det som en parentes"

Sverigedemokraterna låter sig inte påverkas av vågen av tysta protester.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har mötts av stort motstånd under hans valturné. Som en manifestation mot rasism har delar av publiken i flera städer vänt ryggen mot Jimmie Åkesson – som en tyst protest.

I Hälsingland planeras liknande protestyttringar under partiledarens besök.

Sverigedemokraterna tar emellertid lätt på manifestationerna. Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, anser även att rapporteringen kring manifestationerna på vissa håll har varit kraftigt överdriven. Enligt honom har media ibland fått några få vända ryggar att framstå som en vägg av tystnad.

– Vi ser protesterna som en parentes. Men det är naturligtvis allas rätt att komma dit och inte lyssna om de tycker att det är trevligt, säger han.

De tysta protesterna har inte påverkat Sverigedemokraternas medarbetare eller politiska arbete, uppger Linus Bylund. Han påpekar också att partiets medlemmar är fullt medvetna om att, enligt opinionsmätningarna, 90 procent av landets befolkning inte sympatiserar med Sverigedemokraternas politik.

– Det är ingen hemlighet att många inte tycker som vi. Vi är inte dumma i huvudet.

Sverigedemokraternas valkampanj inför EU-valet går ut på att synliggöra partiets EU-kritiska ståndpunkter. SD vill vända den, enligt dem, överstatliga utvecklingen unionen går emot, där varje enskilt medlemsland får allt mindre att säga till om.

– Med den här kampanjen vill vi framför allt lyfta fram våra kärnfrågor: Mer samarbete, mindre överstatlighet. Men vi vill även få de som är EU-kritiska att lämna sofflocket och sluta valskolka, säger Linus Bylund och fortsätter:

– Är du EU-kritisk är det bättre att rösta på ett EU-kritiskt parti än att strunta i att rösta alls. Soffliggaren är Sveriges värsta fiende i det här valet.